Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment „Perseverance” a aterizat pe Marte. Recordul american de aterizări în siguranță pe planeta roșie a ajuns la 6, în cel mai ambițios efort al NASA din ultimele decenii (FOTO, VIDEO)

„Perseverance” a aterizat pe Marte. Recordul american de aterizări în siguranță pe planeta roșie a ajuns la 6, în cel mai ambițios efort al NASA din ultimele decenii (FOTO, VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 18 Feb 2021, 23:37
„Perseverance” a aterizat pe Marte. Recordul american de aterizări în siguranță pe planeta roșie a ajuns la 6, în cel mai ambițios efort al NASA din ultimele decenii (FOTO, VIDEO) foto: Hepta.ro / DPA Images / Nasa/Jpl-Caltech Eveniment

Un rover robotizat al NASA a aterizat cu succes pe Marte, joi, pentru a cerceta de o manieră directă dacă a existat vreodată viață pe planeta roșie. Călătoria navei spațiale a fost un succes, iar recordul american de aterizări în siguranță acolo a ajuns oficial la șase, potrivit The New York Times.

Perseverance”, nava spațială a NASA în valoare de 2,7 miliarde de dolari, a aterizat cu succes pe Marte

 

Deși agenția a efecutat și alte misiuni pe Marte, exploratorul-robot în valoare de 2,7 miliarde de dolari, care a fost intitulat „Perseverance” (Perseverență), este dotat cu un set sofisticat de instrumente științifice, ce vor contribui cu capabilități avansate la căutarea vieții dincolo de planeta noastră.

Perseverance a devenit al treilea „vizitator-robot” care vine de pe Pământ și aterizează pe Marte în această lună. Alte două nave, Hope din Emiratele Arabe Unite și Tianwen-1 din China, au intrat pe orbită în jurul Marte.

Cu toate acestea, nava spațială a NASA nu a intrat pe orbită mai întâi, ci s-a cuplat de-a lungul unei căi directe către suprafață.

La 22:48, ora României, personalul de la Laboratorul NASA din Pasadena, California, a fost informat că Perseverance a pătruns în vârful atmosferei marțiene, la o viteză de peste 22.000 de kilometri pe oră. La acel moment, nava spațială începea manevrele de aterizare, care aveau să o aducă la o oprire lină în doar șapte minute pline de anxietate. Cei de pe Terra puteau doar să spere că Perseverența se va descurca așa cum a fost concepută. Pe Marte, soarta roverului era deja pecetluită.


foto: Hepta.ro / DPA Images / Nasa/Jpl-Caltech

În prezent, Marte este la o distanță de peste 233 de milioane de kilometri de Pământ. Semnalele radio, care călătoresc cu viteza luminii, au nevoie de mai mult de 11 minute pentru a parcurge drumul spre Terra. Acestea fiind spuse, atunci când a ajuns pe planeta noastră mesajul care anunța startul secvenței de aterizare, roverul era pe Marte deja de patru minute.


foto: Hepta.ro / Abaca Press / Balkis Press/ABACA

Singura incertitudine era următoarea – a ajuns acolo în siguranță sau s-a prăbușit în multe bucățele, în ceea ce putea fi un alt crater creat de om pe suprafața planetei Marte. Atmosfera de la centrul NASA – unde prezența a fost ceva mai mică, pe fondul măsurilor de prevenție anti-coronavirus – era stresant de liniștită.S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

Au fost făcute anunțuri periodice cu privire la progresul navei prin atmosferă, anunțuri ce au vizat diferite momente – frânarea și încălzirea pe măsură ce aluneca prin subțirele aer marțian, desfășurarea unei parașute uriașe deși încă dezvolta o viteză de nivel supersonic, declanșarea scutului termic șamd.

În cele din urmă, la 22:55, ora României, personalul din camera de control a primit anunțul că Perseverența a ajuns intactă pe suprafață.


foto: Hepta.ro / DPA Images / Nasa/Jpl-Caltech

De ce este aterizarea pe Marte atât de complicată? Pe scurt, Perseverance a trebuit să frâneze de la peste 22.000 de kilometri pe oră până la o oprire completă, în ceea ce NASA numește cele „șapte minute de teroare” – perioada de timp dintre momentul în care roverul intră în atmosfera planetei și aterizarea sa pe suprafață. Nu exista o a doua șansă.

 

Citeşte mai multe despre:   NASA,   Perseverance