Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment INCREDIBIL: Legătura dintre pesta porcină şi căderea regimului Ceauşescu

INCREDIBIL: Legătura dintre pesta porcină şi căderea regimului Ceauşescu

Un articol de: B1.ro - 09 Aug 2018, 17:05
INCREDIBIL: Legătura dintre pesta porcină şi căderea regimului Ceauşescu Foto: Viata Libera Eveniment

Pesta clasică a mai lovit România în trecut, cea mai mare epizootie fiind în 1984, când au murit un milion de porci, dar pesta porcină africană nu a mai fost niciodată confirmată în România până în iunie 2017, informează Adevărul. 

Pesta porcină clasică este o boală infecţioasă foarte contagioasă, dar are și forme clinice ușoare, când porcul infectat supravieţuieşte bolii. În cazul PPC există un vaccin, despre care mulţi veterinari spun însă că este doar parţial eficient. 

În schimb, pesta porcină africană a intrat în Europa abia acum zece ani. Este o boală infecţioasă foarte contagioasă. Mortalitatea este de 100% şi nu are nici vaccin, nici tratament. 

Medicul veterinar Nicolae Tureac a povestit pentru Adevărul că în 1984 Nicolae Ceaușescu a făcut o adevărată criză de nervi când a aflat că pesta porcină face ravagii în țară: ”Se vorbea pe la colţuri că Ceauşescu ar fi cerut să fie duşi în faţa plutonului de execuţie şi împuşcaţi zeci de veterinari bănuiţi că au făcut vaccinările porcilor doar pe hârtie. Nu ştiu dacă e adevărat, dar aşa se auzea”.

Până la urmă, nu a fost nimeni împușcat, dar criza de carne s-a acutizat. Nimeni nu i-a spus lui Ceaușescu faptul că populația suferă, așa că după ce efectivele de porci au fost refăcute, dictatorul a trimis la export așa-zisul surplus. Situaţia a contribuit, printre multe alte cauze, la căderea regimului Ceauşescu, notează Adevărul. 
 

Citeşte mai multe despre:   Nicolae Ceausescu