Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Pesta porcină continuă să facă ravagii! Unde a fost descoperit cel mai recent focar! E stare de ALERTĂ

Pesta porcină continuă să facă ravagii! Unde a fost descoperit cel mai recent focar! E stare de ALERTĂ

Un articol de: B1.ro - 14 Ian 2020, 15:06
Eveniment

Un nou caz de pestă porcină africană a fost descoperit în Vaslui la un mistreţ din zona Cârja, fondul de vânătoare nr. 37. În acest context, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Vaslui, s-a întrunit, marţi, pentru a aproba un plan de măsuri.

"A fost pusă sub supraveghere zona afectată şi s-au instituit restricţii privind mişcarea de suine din zonele afectate de boală. Măsurile dispuse la nivelul fondurilor de vânătoare din zona afectată, zona infectată şi zona tampon sunt presupun organizarea de vânători la pândă prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, fără gonaci şi câini de vânătoare pentru întregul efectiv de mistreţi aflaţi în zona afectată.

Vânătoarea organizată în zona afectată se realizează cu vânători autorizaţi, personal silvic, personal de vânătoare angajat şi cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat, iar toţi porcii sălbatici sacrificaţi cu armă de foc sau găsiţi morţi în zona afectată trebuie să fie examinaţi de un medicul veterinar oficial şi să fie supuşi unui examen de depistare a pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic. De asemenea, recoltarea probelor de la mistreţii împuşcaţi sau găsiţi morţi se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condiţii de biosecuritate", se arată într-un comunicat de presă, emis de autoritățile locale, citat de Agerpres.

Totodată, pentru a evita transmiterea bolii la porcii domestici din gospodăriile populaţiei, autorităţile fac apel la cetăţeni şi crescătorii de porcine, să anunţe de urgenţă medicul veterinar în situaţia în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor.

 

Citeşte mai multe despre:   Vaslui
 
Loading...