Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Peste 8.500 de cazuri noi de cancer la sân au apărut în România în ultimii doi ani

Peste 8.500 de cazuri noi de cancer la sân au apărut în România în ultimii doi ani

Un articol de: - 10 Oct 2014, 18:10
Eveniment
Cancerul de sân se află pe primul loc din punct de vedere al incidenței și al mortalității în România, în anul 2012 apărând 8.981 cazuri noi, iar prevalența fiind de aproape de 33,500 la suta de mii de paciente, informează Agerpres.

"În România, cancerul de sân se află pe primul loc din punct de vedere al incidenței, dar și pe primul loc din punct de vedere al mortalității și atunci că sigur mai avem mult de luptat și de tras semnale de alarmă vizavi de percepția bolii, de frica de boală, de conștientizarea în rândul populației apropo de această boală și de importanța prevenției în cancerul de sân. Pentru România, incidența cancerului de sân aș spune că este mare pentru că ajungem la 25 la suta de mii de paciente, ceea ce este un număr mare, iar mortalitatea 16,7 și asta este o mortalitate foarte mare, iar prevalența la rândul ei este de 33,388 la suta de mii de paciente, deci o prevalență mare. Date mari care se apropie sau sunt puțin mai mari decât cele din Europa Centrală și de Est și care sunt puțin mai mici față de toată Europa, dar nu aș spune că sunt mai mici vizavi de mortalitate", a afirmat doctorul oncolog Dana Lucia Stănculeanu.

Prevalența și incidența maximă a bolii este între 50 și 65 de ani, a mai precizat medicul oncolog.

"Importantă, alături de ghidurile de screening, este problema de cunoaștere în așa fel încât femeii să nu îi fie frică să meargă la doctor, să știe să își autopalpeze un sân și să nu îi fie frică de diagnostic, pentru că în practica mea cele mai multe eșecuri, datorită prezenței tardive la doctor, s-au datorat fricii de diagnostic, dacă este cancer. Poate să fie cancer, dar cancerul poate fi tratat dacă îl descoperim la început", a mai precizat conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu.

La rândul său, medicul primar oncologie Dan Jinga a spus că în general screeningul începe la 50 de ani în România și se încheie la 65 de ani.

Prin intermediul subprogramului de reconstrucție mamară, care a debutat în luna iunie, s-au rezolvat șase cazuri la Spitalul Agripa Ionescu din București și 16 cazuri la Spitalul Universitar București, a spus doctorul oncolog Șerban Arghir Popescu.

Specialiștii spun că primul pas pentru a învinge cancerul de sân este informarea corectă asupra bolii și educația pacientului.

“Venim în sprijinul femeilor care luptă împotriva cancerului mamar prin intermediul proiectului Planeta Roz. De la lansarea sa, în luna iunie, aproximativ 100 de paciente au beneficiat de consiliere medicală, juridică și psihologică oferite gratuit de Asociația M.A.M.E. prin intermediul specialiştilor colaboratori ai proiectului”, a declarat Maria Culescu, preşedinte fondator al Asociaţiei M.A.M.E. Cele mai frecvente solicitări au fost legate de nevoia de informare corectă cu privire la diferite aspecte ale bolii, precum și necesitatea consilierii medicale, mai precizează președinta asociației.
 
Loading...