Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Petiție: Ziua Republicii Moldova, dorită sărbătoare legală în România

Petiție: Ziua Republicii Moldova, dorită sărbătoare legală în România

Un articol de: - 26 Aug 2012, 20:38
Petiție: Ziua Republicii Moldova, dorită sărbătoare legală în România Foto: unimedia.md Eveniment
Duminică, în jurul orei 17.00, aproximativ 20 de persoane, s-au adunat în fața sediului Ambasadei Republicii Moldova la București, pentru a celebra Ziua națională a Basarabiei.

Ambasada le-a oferit permisiunea pentru această manifestare şi astfel, aceștia au putut staţiona pe trotuarul din faţa sediului pentru a ciocni un pahar de șampanie, însoțit de pișcoturi.

Manifestarea a fost organizată de două asociaţii care militează pentru unirea României şi Republicii Moldova - Grupul informal de gândire şi de acţiune "România Vie", fondat de un grup din Bucureşti, dar având membri şi din alte oraşe ale ţării, şi Platforma Civică Acţiunea 2012, care grupează circa 30 de organizaţii de pe ambele maluri ale Prutului.

Aceste două asociații cer printr-o petiție, ca data de 27 august, Ziua națională a Republicii Moldova, să devină sărbătoare legală și în România.

Petiția inițiată de cele două asociații va fi depusă, luni, la Camera Deputaţilor.

“Revoluţia română a început de fapt la Chişinău, în data de 21 martie 1989, când a avut loc o primă manifestaţie la care s-a cerut adoptarea ca limbă oficială a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti a limbii române, scrisă cu grafie latină”, se afirmă în textul petiției.

Inițiatorii petiției sunt de părere că adoptarea datei de 27 August ca sărbătoare legală în România “ar putea reprezenta un semnal important de solidaritate cu Moldova, într-un moment de răscruce al patriei-soră şi al naţiunii române în ansamblul său”.