Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Picnic deturnat de urși pe Transfăgărășan. Niște turiști s-au trezit cu musafiri nepoftiți la masă: „Mai bine mâncam la benzinărie” (VIDEO)

Picnic deturnat de urși pe Transfăgărășan. Niște turiști s-au trezit cu musafiri nepoftiți la masă: „Mai bine mâncam la benzinărie” (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 02 Aug 2020, 18:54
Picnic deturnat de urși pe Transfăgărășan. Niște turiști s-au trezit cu musafiri nepoftiți la masă: „Mai bine mâncam la benzinărie” (VIDEO) foto: Pixabay Eveniment

Cum oamenii le-au distrus habitatul natural, urșii înfometați sunt nevoiți să coboare muntele în căutare de hrană. Așa s-a întâmplat și în weekendul acesta, când niște turiști aflați pe Transfăgărășan s-au trezit cu musafiri nepoftiți la picninc – o ursoaică, însoțită de cei trei pui ai săi.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


 

Picnic deturnat de urși pe Transfăgărășan. Niște turiști s-au trezit cu musafiri nepoftiți la masă


 

„Să nu îmi rupă rucsacul! Bă, am scos toată mâncarea? N-am scos-o pe toată!”, spune unul dintre turiști la vederea animalelor.

Totul părea să decurgă perfect la un popas dintre Transfăgărășan și Curtea de Argeș, unde niște oameni se bucurau de o masă câmpenească în toată regula, într-o atmosferă insuflețită de multă iarbă verde și cel puțin la fel de mult aer curat. Ei, bine, brusc și parcă de nicăieri, și-au făcut apariția și musafirii nepoftiți, patru urși!

„Mai bine mâncam la benzinărie”, spune o turistă, aparent alarmată.

Atât le-a trebuit turiștilor, că au și cedat „linia frontului”. Cum picnicul lor a fost deturnat de urși, s-au retras repede în mașină. Totuși, momentul a fost mai degrabă unul inedit, în condițiile în care oamenii au continuat să filmeze animalele blănoase.

Deși un turist a încercat să sperie urșii – încurajat de îndemnul, „dă-i cu claxonul!”, completat de ceva injurii – ursoaica nu s-a lăsat impresionată și nu s-a dat dusă până când nu a capturat rucsacul plin cu mâncare.

„Du-te, mă, că ăsta ia tot! Nu plecaţi, vă rugăm noi, nu plecaţi!”, a adăugat turista.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

Într-un zgomot epuizant de claxoane, puii s-au hotărât să se îndrepte către alte orizonturi, poate chiar să își caute de joacă pe pășiuni mai verzi. Cu ursoaica însă, şoferii au avut ce filma în continuare, minute în şir...

Pe ritmuri de claxoane suprasolicitate, puii au decis în cele din urmă să-şi caute de joacă pe păşuni mai verzi. Cu ursoaica însă, şoferii au avut ce filma în continuare, minute în şir...

„Ne-am speriat de nu mai... Sunăm la jandarmi noi, acuma. Stai, măi, că sunt eu la jandarmi acuma! Da' ce fac jandarmii? Nu se sperie, măi, ea. Ea vrea să îşi hrănească puii”, au mai spus turiștii.
 

Guvernul Orban are în vedere un „recensământ” al urșilor din România


 

Nu numai turiștii din Făgărași trebuie să fie prudenți. Salvamontiştii din Buşteni atrag atenţia asupra prezenţei tot mai dese a urşilor pe traseele din Munţii Bucegi. În aceste condiții, specialiștii sfătuiesc pe turişti să aibă asupra lor spray-uri pe care să le folosească împotriva acestor animale.

„În cazul ultimelor două situații de săptămâna trecută și de azi noapte, turiștii au fost atacați pentru că au venit insistent spre urși și i-au încurajat cu un biscuite. Pentru că au luat-o la fugă, ei și-au pierdut ghiozdanele. Cu mare greutate au recuperat salvatorii actele și documentele din rucsacuri. (...) Turiștii care au fost atacați azi noapte au avut bidoane și pietre pentru a face gălăgie”, a declarat Claudiu Vasilescu de la Salvamont Buşteni, într-un material exclusiv B1.RO.

Guvernul României are în vedere un „recensământ" al urșilor din țară, pentru a putea stabili planul de acțiune. 

„Vom face determinarea genetică a populației de urși și vom știi exact câți urși avem, respectiv măsurile pe care va trebui să le luăm. Proiectul va dura doi ani, dar după un an, ar cam trebui să știm ce înseamnă efectivele de urși în România. Dacă habitatele din România nu suportă decât 20-30-40-50% din populație, va trebui să intervenim și să reglăm. Este clar, dacă nu vom interveni, vom avea o problemă. Nu putem doar să protejăm ursul, ci și omul”, a afirmat Iulian Stana, secretar de stat la Ministerul Mediului.