Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Pietonii care traversează strada în timp ce folosesc telefonul mobil ar putea fi amendați

Pietonii care traversează strada în timp ce folosesc telefonul mobil ar putea fi amendați

Un articol de: Beatris Ionita - 14 Apr 2021, 19:00
Pietonii care traversează strada în timp ce folosesc telefonul mobil ar putea fi amendați Sursa Foto: Hepta/ Zuma Press / Marie Le Ble Eveniment

Pietonii care traversează strada în timp ce folosesc telefonul mobil ar putea fi amendați, potrivit unui proiect de lege propus de Ministerul Afacerilor Interne. Sancțiunea ar putea fi aplicată atât celor care ascultă muzică, se orientează cu ajutorul aplicațiilor, vorbesc la telefon sau pur si simplu, sunt distrași de ecran. 

"Prin prezentul proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public", se arată în document. Datele MAI arată că în ultimii ani numărul accidentelor rutiere provocate de pietoni a crescut semnificativ.

Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje, se ascultă muzică sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți, influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public.

Mai mult, distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător.

Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare.

De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță, mai scrie în proiectul publicat de MAI. 

 

Citeşte mai multe despre:   pietoni,   amenzi,   folosirea telefonului mobil