Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Plata cu cardul altei persoane poate aduce ani grei de închisoare

Plata cu cardul altei persoane poate aduce ani grei de închisoare

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 21 Apr 2021, 11:32
Plata cu cardul altei persoane poate aduce ani grei de închisoare Foto: Pixabay Eveniment

Persoanele care vor efectua plăţi electronice prin carduri sau aplicaţii mobile fără consimţământul titularului acestora riscă până la şapte ani de închisoare, potrivt unui proiect de lege.

Mai exact, persoanele care vor efectua operaţiuni de plată prin cardurile sau prin aplicaţiile mobile ale altora, fără consimţământul titularului, riscă să ajungă în spatele gratiilor dacă un proiect iniţiat de Guvern va fi aprobat de Parlament. Deocamdată, documentul, care mai prevede şi că victimele fraudelor informatice vor beneficia de asistenţă şi sprijin din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte, a fost recent adoptat de Senat, scrie Adevărul.

Conform expunerii de motive, proiectul are ca obiect modificarea definiţiei instrumentelor de plată fără numerar şi monedă electronică, adaptarea infracţiunilor ce presupun fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice, inclusiv prin monede virtuale, precum şi adaptarea infracţiunilor de falsificare a instrumentelor de plată electronice la standardele impuse de prevederile Directivei europene „non-cash”.

Senatorul PNL Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice, a declarat, pe Facebook, că proiectul constituie o prioritate având ca obiectiv transpunerea Directivei europene 713/2019, cunoscută ca Directiva „non-cash”.

„Hoţii de carduri, cei care fraudează conturile bancare prin intermediul aplicaţiilor de plată mobile sau online vor fi investigaţi cu celeritate, potrivit acestui proiect de lege. În plus, victimele criminalităţii informatice, persoane fizice şi companii, păgubite prin sustragerea banilor din conturi sau a datelor cu caracter personal, vor beneficia de asistenţă şi sprijin 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, prin punctul operaţional naţional de contact, constituit în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte”, a afirmat aceasta.

Potrivit sursei, proiectul propune modificări ale dispoziţiilor art.250 alin. (1) şi ale art. 251 (alin.1) Cod penal astfel încât să fie pedepsită atât efectuarea unei plăţi frauduloase, cât şi acceptarea acesteia.

„Efectuarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, valoare monetară sau monedă virtuală, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată fără numerar sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la doi la şapte ani”, prevede art.250 alin.1.

 

 Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Citeşte mai multe despre:   card bancar,   inchisoare