Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Platforma de programări a creat probleme serioase și în universități. Rectorul de la Babeș-Bolyiai: E făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Sunt tot felul de inechități

Platforma de programări a creat probleme serioase și în universități. Rectorul de la Babeș-Bolyiai: E făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Sunt tot felul de inechități

Un articol de: Traian Avarvarei - 18 Ian 2021, 19:50
Platforma de programări a creat probleme serioase și în universități. Rectorul de la Babeș-Bolyiai: E făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Sunt tot felul de inechități foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA Eveniment

Platforma informatică pentru programarea la vaccinare în etapa a II-a din campania națională le-a creat probleme serioase și universităților, iar Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyiai din Cluj Napoca și totodată președinte al Consiliului Național al Rectorilor, a declarat că platforma a fost făcută „fără cap” și este „o catastrofă”. La rândul său, Marian Preda, rectorul Universității București, a semnalat o inechitate și a explicat că în Capitală ar trebui să fie „mai multe doze de vaccin și mai multe centre”.

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai: „Este o catastrofă platforma”

 

Daniel David, rectorul UBB, spune că platforma pune instituții cu mii de oameni în situația în care, după ce le fac conturi angajaților, să îi programeze pe fiecare în parte. El a declarat pentru HotNews.ro că a semnalat STS încă de vineri că ar trebui să existe posibilitatea ca fiecare să se poată programa la vaccinare după ce instituția l-a înscris pe platformă.

UBB din Cluj-Napoca are circa 4.000 de angajați, dintre care peste 70% și-au exprimat disponibilitatea de a se vaccina. În weekend, spune rectorul, câteva sute de oameni de la toate facultățile au lucrat pentru a putea face înscrierile în platforma de vaccinări, context în care au fost nevoiți să îi sune pe fiecare în parte și să îi întrebe unde și când vor să se vaccineze.

 • „Logic ar fi fost ca oamenii să fie încărcați în platformă de către noi, apoi ei să își poată accesa individual contul și să își facă singur programarea.
   
 • Este o catastrofă platforma, merge foarte greu. De sâmbătă am început procedura și am reușit să înregistrăm peste 1.000 de persoane. Este foarte greu, pentru că trebuie sunat apoi fiecare om și să îi spui ce opțiuni sunt și el să aleagă unde și când vrea să se programeze la vaccinare și tu să i-o bifezi. Ne transformă într-un fel de call center, când soluția era simplă - universitățile să facă acele conturi pentru toată lumea, după care fiecare să poată să își acceseze contul și să se programeze", a declarat Daniel David, pentru sursa citată.

El a explicat că procedura ar fi fost foarte simplă dacă fiecare își putea accesa contul și putea căuta când și unde sunt locuri libere la vaccinare.

 • „Ori ne pune pe noi, ca instituție, să facem programări, să îi ținem la telefon în timp ce căutăm ce centre sunt disponibile. Este fără cap.
   
 • Cu aceeași problemă se confruntă și celelalte universități, mai ales marile centre. Dacă ai 500-600 de oameni, te descurci, oarecum, dar când ai diferențe între sute și mii, se aruncă în haos instituția", a mai afirmat rectorul UBB.

Daniel David a precizat că a luat încă de vineri legătura cu reprezentanții STS, care le-au dat dreptate și le-au transmis că „se va lucra la asta”.

„Mie mi se pare că se putea rezolva dacă se voia. Astăzi le-am trimis și o adresă oficială, pentru că până acum discuțiile au fost la telefon", a mai spus David, subliniind că o mare problemă este legată și de lipsa locurilor în marile orașe.

Marian Preda, rectorul Universității București: „Sunt tot felul de inechități în sistem”

 

La rândul său, rectorul Universității București s-a arătat de părere că lucrurile ar fi putut fi mult mai clare. Marian Preda a semnalat două mari probleme, și anume că angajații nu își pot accesa conturile după ce au fost înregistrați de universitate, pentru a se putea programa, respectiv lipsa locurilor la vaccinare și a vaccinurilor în sine în Capitală.

 • „În primul rând, după părerea mea, lucrurile ar fi trebuit să fie mult mai clare. Sunt tot felul de inechități în sistem.
   
 • Prima problemă este că nu avem unde să programăm oamenii în București sau în jurul Bucureștiului și asta este o inechitate foarte mare între cei din București și cei din alte orașe, care găsesc locuri la ei.
   
 • Colegii mei din universitate, dar și de la alte universități din București sunt frustrați pentru că cei din alte orașe, de la universități mai mici, care au și angajați mai puțini, și au fost mai ușor de introdus în sistem, au și unde să se vaccineze.
   
 • La noi nimeni nu se poate programa pentru că nu avem oportunități. Și numărul mare de persoane - mii de oameni - este destul de complicat să programezi. Unii ar fi vrut să meargă în Ilfov sau în Giurgiu, de exemplu, să se vaccineze, dar e foarte greu să vorbești cu fiecare și să îi faci programarea.
   
 • În București ar trebui să fie mai multe doze de vaccin și mai multe locații în care să se poată merge, pentru că degeaba sunt locuri departe în țară dacă noi nu putem ajunge la ele”, a declarat rectorul Universității București, pentru aceeași sursă.

Potrivit rectorului, în jur de 65% dintre angajații universității și-au arătat disponibilitatea de a se programa.

Daniel David: Procentul de personal din învățământ care vrea să se vaccineze, unul mic „pentru ce ar trebui să însemne o România educată”

 

Ministerul Educației a anunțat, vineri, că doar 45,06% din totalul de 292.872 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar au transmis că vor să se vaccineze – reprezentanții instituției au explicat că multe persoane nu au răspuns nici afirmativ, nici negativ, pentru că perioada de interogare s-a suprapus cu vacanța. În mediul universitar, 59,64% din totalul de angajați au răspuns că sunt dispuși să se vaccineze. În total, 167.977 de angajați din sistemul național de învățământ și-au declarat, în prima etapă de consultare, disponibilitatea de vaccinare.Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European

Comentând aceste cifre, profesorul Daniel David a apreciat că este un procent mic „pentru ce ar trebui să însemne o România educată".

Daniel David a explicat că, dacă la UBB intenția de vaccinare este de peste 70%, nu înseamnă că restul de 30% sunt împotriva vaccinului. Unii sunt indeciși, alții sunt împotriva vaccinului, iar alte persoane nu au avut timp să se exprime în cele doar câteva zile pe care le-au avut la dispoziție pentru a da un răspuns. El crede că procentul este ceva mai mare inclusiv la nivel național, dar chiar și așa „nu arată a România educată”.

Citeşte mai multe despre:   campanie de vaccinare,   Marian Preda,   Daniel David