Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Pleşu: „Dacă a fi la pămînt, dar a te comporta ca şi cînd eşti călare pe Bucifal e o virtute, aceasta e virtutea lui Ponta“

Pleşu: „Dacă a fi la pămînt, dar a te comporta ca şi cînd eşti călare pe Bucifal e o virtute, aceasta e virtutea lui Ponta“

Un articol de: - 21 Sep 2015, 13:50
Pleşu: „Dacă a fi la pămînt, dar a te comporta ca şi cînd eşti călare pe Bucifal e o virtute, aceasta e virtutea lui Ponta“ Eveniment

Înțelepciunea autohtonă spune că “Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul!”, iar politica românească e plină de astfel de exemple. “Prostul dîmboviţean nu greşeşte, nu poate fi contazis, nu poate fi ”înfrînt”. Are definitiv înfipte, între omoplaţi, aripile victoriei. E prost cu panaş. Se iubeşte, se admiră, se simte de neînlocuit”, susține Andrei Pleșu într-un articol pentru Adevărul.


Miniștri, primari, deputați sau senatori acuzați de DNA de corupție, spălare de bani sau evaziune, refuză să admită greșelile pentru care sunt cercetați sau chiar condamnați.


În cîte discursuri publice aţi auzit, fie şi discret, un subton de incertitudine, de interogativitate, de tatonare prudentă? Prostul crede, de obicei, că un discurs adevărat, un discurs eficient, trebuie să fie linear, răstit, glorios. Fără penumbre, fără loc liber pentru ipoteze colaterale, pentru variante secunde, pentru o fărîmă sănătoasă de relativism. E motivul pentru care cu prostul nu se poate dialoga. N-are incertitudini, n-are spaţiu mintal pentru opinii diferite. De fapt, contează mereu, fără ezitare, pe inteligenţa lui suverană.


Puzderia personajelor de acest fel active pe piaţă semnalează, cred, o maladie cronică a clasei noastre politice, dar şi a gazetăriei, a ”vedetelor” profesionale, a publicului însuşi”, consideră gazetarul.


Poate că cel mai bun exemplu în acest sens este chiar victor Ponta. Premierul cercetat în dosarul Rovinari-Turceni pentru 17 infracțiuni iese la televizor și ne spune că țara o duce bine, economia crește și că judecătorii nu vor decât să-și strice imaginea.


Dar priviţi-l pe actualul prim-ministru: ce aplomb, ce neînfricat joc de glezne, ce tenace promovare a propriei puţinătăţi, a propriului eşec! Mereu cu zîmbetul pe buze, mereu prompt în hîrjoana băşcălioasă a unui de pokerist începător, mereu sigur că e îndreptăţit, infailibil, providenţial. Dacă a fi la pămînt cu ambele arcade sîngerînde şi cu mai multe coaste rupte, dar a te comporta ca şi cînd eşti călare pe Bucifal este o virtute, atunci aceasta e virtutea supremă a premierului nostru. Ce băiat deştept! Ce cap! Ce natură binecuvîntată! Păi altul, mai puţin dotat pentru politichie, îşi lua o mică pauză, se dădea niţel la fund, se odihnea un pic în anonimatul din care a ieşit! Aş! Ţi-ai găsit!. Insul e tot mai atletic! Nu poate fi clintit nici cu buldozerul! Vrea să ne pătrundă, pentru totdeauna, ”în casă şi în gînd”, conchide scriitorul.

 

 


 

 

Citeşte mai multe despre:   Andrei Plesu,   Victor Ponta,   DNA,   coruptie,   infractiuni