Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment PMP nu are susținerea USR şi PNL pentru cercetarea afacerii ”Gaze româneşti de la Liviu Dragnea pentru Viktor Orban”

PMP nu are susținerea USR şi PNL pentru cercetarea afacerii ”Gaze româneşti de la Liviu Dragnea pentru Viktor Orban”

Un articol de: B1.ro - 04 Mar 2018, 12:37
PMP nu are susținerea USR şi PNL pentru cercetarea afacerii ”Gaze româneşti de la Liviu Dragnea pentru Viktor Orban” Foto: Cuget Liber Eveniment

PMP a propus celorlalte partide de opoziție să susțină constituirea unei comisii parlamentare care să verifice activitatea Transgaz în relaţia cu operatorul maghiar de transport gaze. USR şi PNL n-au vrut, însă, să susțină acest demers. 

Partidul Mișcarea Populară ar fi dorit ca, prin această comisie, parlamentarii să verifice operațiunile legate de livrarea de către România a unei cantităţi de 4 miliarde de metri cubi pe an către Ungaria.

”USR şi PNL au refuzat să se alăture demersului nostru legitim de a lămuri, într-o comisie parlamentară de anchetă, încrengăturile de interese din Afacerea Gaze româneşti de la Liviu Dragnea pentru Viktor Orban. Ancheta ar fi vizat operaţiunile lipsite de transparenţă legate de livrarea de către România a unei cantităţi de 4 miliarde de metri cubi pe an către Ungaria din gazele exploatate în Marea Neagră. Am fost foarte surprinşi să vedem că USR şi PNL fac, pe această temă, un pas lateral”, a declarat deputatul Eugen Tomac, preşedinte executiv al PMP.

Premierul ungar, Viktor Orban, și ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, au anunțat că România și Ungaria ar fi convenit ca, ”până în 2020, România să creeze condiţiile tehnice necesare pentru exportul de gaze către Ungaria, iar din 2022, să devină posibil transportul către Ungaria a unei cantităţi semnificative de gaze produse în Marea Neagră, după ce companiile maghiare vor contracta întreaga capacitate de transport, de 4,4 miliarde de metri cub, a acestui traseu”. 

Există, însă, multe semne de întrebare cu privire la modul în care Transgaz, companie aflată în proprietatea statului român care deţine monopol în privinţa transportului de gaze în România, ar fi organizat o sesiune de rezervare a capacităţii de transport a gazelor pe ruta România-Ungaria, prin conducta BRUA, pentru perioada 2022-2037, înainte de începerea lucrărilor de realizare a interconectorului.

”Din cauza lipsei de transparenţă a acestui demers, este simplu să speculezi că Liviu Dragnea i-ar fi promis lui Viktor Orban gaze contra susţinerii acordate de UDMR pentru actuala guvernare. Nu ştiu de ce USR şi PNL nu vor să lămurim în Parlament cum a fost posibil să subscriem proiectului care face ca gazele exploatate în Marea Neagră să nu mai ajungă în Austria, ci să meargă doar până în Ungaria. În acelaşi timp, cine şi cum a decis să pre-rezervăm în secret gazele din Marea Neagră în beneficiul Ungariei?”, mai susține Eugen Tomac

Acesta trage un semnal de alarmă și susține că este absolut inacceptabil ca autoritățile române să pună la dispoziția lui Viktor Orban resurse de interes strategic naţional, precum gazele exploatate în Marea Neagră.
 

Citeşte mai multe despre:   PMP,   Eugen Tomac,   Liviu Dragnea,   Viktor Orban,   gaze,   Comisie de anchetă