Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Polii magnetici ai Pământului ar putea să se inverseze în timpul vieții noastre

Polii magnetici ai Pământului ar putea să se inverseze în timpul vieții noastre

Un articol de: - 21 Oct 2014, 12:15
Polii magnetici ai Pământului ar putea să se inverseze în timpul vieții noastre Eveniment

O nouă inversare a polilor magnetici ai Pământului ar putea să se producă în viitorul apropiat, în timpul vieții noastre, potrivit datelor Agenției Spațiale Europene, citate de livescience.com, potrivit agerpres.ro.

Polii magnetici s-au inversat de mai multe ori de-a lungul istoriei planetei noastre. Astfel, în urmă cu aproximativ 800.000 de ani, nordul magnetic se afla deasupra Antarcticii, iar sudul magnetic se afla suprapus nordului geografic.

Oamenii de știință au estimat că un ciclu de inversare a polilor magnetici începe prin slăbirea continuă a câmpului magnetic într-un interval de câteva mii de ani. Apoi, când câmpul magnetic devine suficient de slab, polii se inversează iar câmpul magnetic revine la intensitatea sa maximă. Noul studiu indică însă că ultima inversare a polilor magnetici s-a produs într-un interval de timp relativ scurt, de doar 100 de ani.

În prezent, conform măsurătorilor, câmpul magnetic al Pământului se află în stadiul de slăbire. Datele adunate în cursul acestei veri de sistemul de sateliți Swarm, aparținând ESA, indică faptul că acest câmp magnetic își pierde din intensitate de 10 ori mai rapid decât se credea inițial. Dacă pierderea intensității s-ar fi produs mai lent, ar fi rămas valabilă predicția privind inversarea polilor magnetici peste câteva mii de ani, dar în condițiile semnalate de ESA această predicție s-ar putea dovedi mult prea optimistă.

Geologii încă nu știu din ce cauză se inversează polii magnetici ai Pământului. Nucleul din fier al Pământului se comportă ca un magnet gigantic, ale cărui linii de câmp învelesc planeta.

Noul studiu va fi publicat în ultimul număr al revistei Geophysical Journal International.

Citeşte mai multe despre:   Pamant