Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Poliomielita pune pe jar autoritățile: 30 de centre publice şi private pot face, la cerere, vaccin împotriva bolii

Poliomielita pune pe jar autoritățile: 30 de centre publice şi private pot face, la cerere, vaccin împotriva bolii

Un articol de: B1 TV - 12 Sep 2015, 10:31
Poliomielita pune pe jar autoritățile: 30 de centre publice şi private pot face, la cerere, vaccin împotriva bolii Foto: enational.ro Eveniment

Poliomielita pune în alertă autorităţile de la noi. 30 de centre publice şi private pot face, la cerere, vaccin împotriva acestei boli, informează B1 TV.

Totul a pornit de la semnalul de alarmă tras de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, când în Siria au fost semnalate numeroase focare de poliomielită.

Acum imigranţii care iau cu asalt Europa ar putea aduce pe bătrânul continent o boală ce fusese aproape eradicată de 30 de ani.

Mai mult, două cazuri de poliomielită au fost înregistrate în Ucraina, foarte aproape de graniţa cu România, la doi copii, unul de 4, altul de nici un an.
În Capitală, opt cabinete sunt disponibile pentru vaccinul împotriva poliomielitei, potrivit Centrului pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile.
Cei care vor să se vaccineze trebuie să plătească între 150 şi 315 lei, iar în această sumă este inclusă şi o consultaţie acordată de un medic specialist.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis o recomandare de vaccinare a tuturor persoanelor care călătoresc în state precum Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar sau Ucraina.

În această din urmă ţară, au fost înregistrate recent două cazuri de poliomielită la doi copii, unul de 4, altul de nici un an.

"În Ucraina, vaccinarea a scăzut foarte mult, aproape de 40 la sută, faţă de România, comparativ cu ce recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În Ucraina acoperirea vaccinală la poliomielită este de sub 15 la sută, adică 15 copii din 100 sunt acoperiţi complet. Riscul creşterii cazurilor de poliomielită există mai ales că a apărut un virus care a suferit mutaţii genetice",  spune Victor Olsavszky, reprezentantul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Specialiştii atrag atenţia că boala ar putea ajunge şi în ţara noastră.

”Este posibil să apară noi cazuri și eventual chiar și o epidemie. Debutează ca o boală minoră, entrocolita și apoi apare forma majoră, care este forma paralitică a bolii”, spun specialiștii.

În România, ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în 1996, asta în condiţiile în care 95% din populație era vaccinată.

Citeşte mai multe despre:   vaccin,   MAE,   oms