Decizie istorică în instanţă: Poliţia, serviciul 112 şi Ministerul de Interne au fost condamnate pentru eşecul de a proteja viaţa unei femei

Decizie istorică în instanţă: Poliţia, serviciul 112 şi Ministerul de Interne au fost condamnate pentru eşecul de a proteja viaţa unei femei

Curtea de Apel Târgu Mureş a luat o decizie istorică pentru justiţia din România! Politia, Serviciul special 112 și Ministerul Afacerilor Interne au fost obligate să plătească daune morale în valoare de 150.000 de euro pentru că nu au fost în stare să protejeze viața unei femei, care, după bătăi și amenințări, a fost împușcată în cap de fostul concubin pe care îl reclamase în repetate rânduri autorităţilor.

”Autorităţile aveau cunoştinţă de săvârşirea unor acte de violenţă şi de ameninţare a vieţii victimei, dar nu au luat nicio măsură pentru a o proteja.” spun judecătorii în motivarea deciziei de condamnare a celor trei.

Vă prezentăm mai jos firul evenimentelor precum a fost reconstituit de ardealnews.ro:

La 22 ianuarie 2017, Emese a fost ucisă prin împuşcare cu o armă de vânătoare de fostul său concubin în timp ce se afla la serviciu.

Anterior, la 15 ianuarie 2017 victima fusese agresată în public şi ameninţată cu moartea. După un apel la 112, un echipaj de poliţie s-a prezentat la faţa locului, de unde agresorul plecase deja. La îndrumarea poliţiştilor, victima a formulat o plângere penală pentru vătămare corporală şi ameninţare. Plângerea a fost înregistrată şi după cinci zile a fost începută urmărirea penală in rem. Nu s-a făcut nici un act de urmărire penală în dosar până în mai 2018.

După trei zile, la 18 ianuarie, victima este din nou agresată în public şi ameninţată cu moartea. Un martor al incidentului apelează la 112, însă operatorul refuză să transfere apelul către poliţie pe motiv că nu s-a indicat adresa exactă, ci doar numele unui bar şi cartierul unde avea loc incidentul. După câteva minute, martorul a revenit cu un nou apel la 112 şi a indicat adresa barului, însă operatorul a refuzat să transfere apelul pe motiv că agresorul plecase deja de la locul incidentului şi nu mai avea rost să meargă un echipaj de poliţie acolo.

La 19 ianuarie 2017, a doua zi, victima depune o a doua plângere penală. Poliţia nu face nimic cu ea până prin primăvara lui 2018, când o conexează la cea anterioară. La 20 ianuarie 2017, agresorul îşi cumpără ilegal o armă de vânătoare, iar două zile mai târziu îşi împuşcă fosta concubină de două ori în cap. Fuge de la locul faptei şi se predă după câteva ore. În octombrie 2018 este condamnat definitiv la detenţiune pe viaţă.

Decizia de chemare în instanţă a celor trei instituţii a fost făcută de părinţii victimei şi în numele fiul minor al acesteia. Decizia dată de Curtea de Apel Târgu Mureş nu este definitivă.

Urmăriți B1TV.ro și pe