Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Politico: Dezinformarea alimentează aplombul epidemiei de coronavirus din România / Ce a declarat Raed Arafat pentru publicație

Politico: Dezinformarea alimentează aplombul epidemiei de coronavirus din România / Ce a declarat Raed Arafat pentru publicație

Un articol de: Ramona Zaharia - 31 Iul 2020, 10:32
Politico: Dezinformarea alimentează aplombul epidemiei de coronavirus din România / Ce a declarat Raed Arafat pentru publicație foto: Pixabay Eveniment

Un sondaj arată că 41% dintre români sunt de părere că noul coronavirus este o armă biologică produsă de SUA, scrie Politico Europe, într-un material în care susține că dezinformarea alimentează aplombul epidemiei de COVID-19 din România.
 

Politico: Dezinformarea alimentează aplombul epidemiei de coronavirus din România


 

În România, notează publicația, teoriile conspirației legate de COVID-19 au ajuns ceva obișnuit, iar acestea costă vieți.

De-a lungul și de-a latul Europei, națiunile se confruntă cu un avânt al cazurilor de COVID-19, pe măsură ce controalele rigide au fost relaxate, iar oamenii revin din vacanțele de vară. Cu toate acestea, în România, aplombul coronavirusului este alimentat de dezinformare, teorii ale conspirației și propagandă despre care se crede că ar fi sprijinită de Rusia.

Posturile naționale de televiziune au difuzat mesaje anti-vaccin și „coronasceptice” ale unor politicieni și activiști proeminenți, care au semănat în rândul populației îndoieli cu privire la măsurile de prevenție și au contribuit la creșterea numărului de infectări, conform afirmațiilor făcute de un oficial guvernamental de rang înalt și doi experți, mai spune Politico.

Din 22 iulie, România a contabilizat alte peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19 la fiecare 24 de ore, iar numărul de pacienți internați în secțiile de terapie intensivă din țară a continuat să crească – de altfel, la ambele capitole, epidemia de coronavirus a stabilit noi recorduri negative cu ocazia bilanțului prezentat joi de către Grupul de Comunicare Strategică.

Autoritățile au introdus măsuri de carantină pe plan local și mai multe autorități locale au introdus obligația de a purta mască în toate spațiile publice aglomerate, în speranța că, astfel, trendul epidemiologic va fi inversat. La rândul său, guvernul Orban a tras un semnal de alarmă și a cerut populației să nu se încreadă în sursele neoficiale care răspândesc mesaje de dezinformare referitoare la virus.
 

Ce a declarat Raed Arafat pentru publicație


 

„Am avut diverse tipuri de campanii de dezinformare”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și unul dintre principalii actori publici implicați în răspunsul la pandemie, pentru Politico. Aceste campanii variază de la articole online și postări pe rețelele sociale, la „atacarea oricărei persoane, inclusiv oficiali care au scris public orice fel de informație pentru a avertiza populația în privința a ceea ce e de făcut”, mai spune Arafat.

„De asemenea, am avut campanii foarte bine finanțate din partea unora care au vrut să apară public și să sfideze recomandările noastre, vizând populația tânără, pe care au încercat să convingă să nu mai poarte mască”, a adăugat Raed Arafat.

Șeful DSU a mai subliniat că „unii oameni au apărut în mass-media, cu opinii lipsite de bază științifică, inclusiv doctori care nu sunt specializați în domenii legate de COVID-19, argumentând împotriva măsurilor de prevenție”.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...