Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministerul de Interne vrea ca poliţiştii să fie înarmaţi cu dispozitive cu electroșocuri care să fie utilizate împotriva persoanelor violente

Ministerul de Interne vrea ca poliţiştii să fie înarmaţi cu dispozitive cu electroșocuri care să fie utilizate împotriva persoanelor violente

Un articol de: B1.ro - 04 Dec 2018, 19:38
Ministerul de Interne vrea ca poliţiştii să fie înarmaţi cu dispozitive cu electroșocuri care să fie utilizate împotriva persoanelor violente Eveniment

Noi dotări pentru Poliţia Română! Un proiect al Guvernului, iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne, prevede că poliţiştii ar putea avea dreptul să folosească, în premieră în România, dispozitive cu electroșocuri ”în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei”, scrie G4Media.

Aceasta inițiativă urmează a fi dezbătută în procedura de urgență de către Parlament, fiind deja adoptată tacit de către Senat.

Potrivit proiectului propus de Guvern, se introduce un nou articol:

Art. 32 indice 12: Poliţistul are dreptul de a utiliza bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei, atunci când:

a) utilizarea forţei fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat, sau

b) aceasta intenţionează să săvârşească sau săvârşeşte acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Utilizarea electroșocurilor a fost criticată de către Consiliul Europei într-un raport din 2010. Acesta arată că pot provoca o durere intensă și că utilizarea lor poate fi abuzivă.