Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Poluare istorică la Corbu. Nimic nu s-a schimbat după amenda Gărzii de Mediu / OMV Petrom deviază o conductă, APM Constanța spune că nu e nevoie de evaluare de impact asupra mediului (VIDEO, FOTO)

Poluare istorică la Corbu. Nimic nu s-a schimbat după amenda Gărzii de Mediu / OMV Petrom deviază o conductă, APM Constanța spune că nu e nevoie de evaluare de impact asupra mediului (VIDEO, FOTO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 18 Mai 2020, 12:39
Poluare istorică la Corbu. Nimic nu s-a schimbat după amenda Gărzii de Mediu / OMV Petrom deviază o conductă, APM Constanța spune că nu e nevoie de evaluare de impact asupra mediului (VIDEO, FOTO) Eveniment

Garda Națională de Mediu a amendat, anul trecut, OMV Petrom cu 60.000 de lei, după o sesizare ce scotea la iveală o poluare cu hidrocarburi chiar lângă plaja din Vadu-Corbu. Zona afectată se afla fix în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. S-a constatat atunci că poluarea este una istorică și că sursa este conducta care unește cele cinci platforme de extracție petrol și gaze din largul Mării Negre cu țărmul. Terenul aparține Rompetrol, dar poluatorul este OMV Petrom. Situația a rămas aceeași, ba chiar s-a agravat. Imagini surprinse la fața locului arată că nisipiul este impregnat cu hidrocarburi.

Terenul acoperit parțial de reziduuri petroliere este situat la circa doi kilometri de plaja Vadu, care se află în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării. O simplă groapă săpată de 20-30 de centimetri arată cum apa din pânza freatică este poluată cu hidrocarburi. Fix același lucru l-au constatat comisarii Gărzii de Mediu, în timpul controlului efectuat anul trecut, în aprilie, precizează evz.ro.

A GĂSIT UN CARD ÎNTR-UN BANCOMAT DIN RÂMNICU SĂRAT ȘI A ÎNCEPUT SĂ CUMPERE CU EL. A REGRETAT AMARNIC, DUPĂ CÂTEVA ORE. CE A PĂȚIT, E FĂRĂ PRECEDENT

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

„Pe terenurile din zona plajei Vadu se poate scoate petrol din pământ cu lopata și găleata. Anul trecut în martie am semnalat această poluare către autoritățile statului. La mai bine de 1 an de atunci starea în teren s-a înrăutățit. Pământul se mișca ca o saltea cu apă, dar este evident că este una cu petrol”, a declarat Costel Ignat, consilier local în comuna Corbu.

Aria este protejată prin lege, dar sub pământ sunt conducte care transportă țițeiul operat de mari companii petroliere. OMV Petrom intenționează cât de curând să devieze o conductă subterană de transport țiței. S-a  adresat deja Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, pentru a obține acordurile necesare. APM Constanța a decis că proiectul „nu se supune evaluării impactului de mediu și nu se supune evaluării adecvate”.

Agenția de Mediu Constanța (...)  în loc să trateze problema cu toată seriozitatea și să ceară studiu de mediu, au ales să autorizeze în procedură simplificată această lucrare. Eu am depus un memoriu la APM Constanța pe această temă”, a mai declarat consilierul local Costel Ignat.

Situația va fi discutată marți, la sediul APM Constanța.

Potrivit Constanța 100%, legea 292/2018 spune că „orice proiect care nu are o legătură directă ori nu este necesar pentru managementul ariei naturale protejate de interes comunitar, dar care ar putea afecta în mod semnificativ aria, singur sau în combinație cu alte proiecte, este supus unei evaluări adecvate a efectelor potențiale asupra ariei naturale protejate de interes comunitar, avându-se în vedere obiectivele de conservare a acesteia.”

De asemenea, legea mai prevede că „Proiectele care se construiesc pe ape sau care au legătură cu apele și care pot conduce la neîndeplinirea obiectivelor de mediu pentru corpurile de apă de suprafață și subterane, definite de legislația specifică în vigoare, sunt supuse evaluării impactului asupra corpurilor de apă.”

În aprilie 2019, o poluare masivă a afectat zona Vadu. Cantitatea totală de sol contaminat a fost estimată la 40.000 tone, aceasta fiind situată la o distanță de peste 500 de metri față de localitatea Vadu și aproximativ 2,5 kilometri de țărmul Marii Negre. Rompetrol a spus că este proprietarul terenului, dar că nu este sursa contaminării și „nu poate fi considerată responsabilă pentru această situație”. 
 

Citeşte mai multe despre:   Corbu,   Vadu,   Garda de Mediu,   OMV Petrom