Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Poluarea din București, din nou la cote record marți seară: Locuitorii din mai multe zone ale Capitalei au fost afectați

Poluarea din București, din nou la cote record marți seară: Locuitorii din mai multe zone ale Capitalei au fost afectați

Un articol de: Elena Stanciu - 20 Ian 2021, 08:33
Poluarea din București, din nou la cote record marți seară: Locuitorii din mai multe zone ale Capitalei au fost afectați foto: Pixabay Eveniment

Poluarea din București a atins din nou cote alarmante, marți seară, atunci când Platforma pentru măsurarea calităţii aerului din Capitală, Aerlive.ro, a înregistrat un ”nivel foarte ridicat” al poluării aerului, mai ales în zonele de nord, sud și centru, potrivit HotNews.ro.

 

Noi depășiri ale cotelor de poluare în București

 

Potrivit sursei citate, marți seară, indicele de calitate a aerului a depășit 100 ICA, indicând concentraţii ridicate pentru PM2,5 (praf) şi PM10.

Zonele cu cel mai ridicat nivel de poluare au fost Piaţa Sudului, Libertăţii şi Băneasa Nord, în timp ce în Centrul Capitalei, adică în zonele Universitate, Moşilor, Timpuri Noi, Camil Ressu nivelul de poluare s-a apropiat de valorile maxime.

PM sunt materii sub formă de particule, mai precis un amestec între particule solide și picături lichide din aer. Particulele de acest fel pot ajunge în căile respiratorii și apoi în plămâni, provocând probleme de sănătate. Expunerea pe termen lung la aceste particule poate provoca afecțiuni extrem de grave și chiar moartea prematură.

Cel mai recent episod de poluare majoră din București a avut loc în noaptea de Crăciun, atunci când Capitala României a fost cel mai poluat loc din lume. Asta deși pe șosele au circulat mult mai puține mașini decât în mod obișnuit.

Locuitorii Bucureștiului au respirat atunci un aer mai toxic decât cei din Bangladesh, țatră considerată a fi cea mai poluată din lume.

Potrivit Agent Green, poluarea ar fi produsă de arderile ilegale de deșeuri, care se intensifică în timpul weekendurilor și în timpul sărbatorilor.Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European

"În noaptea de Crăciun, cel mai probabil din cauza arderilor de deșeuri și a încălzirii ineficiente, Nordul Bucureștiului a devenit cel mai poluat loc de pe Pământ dacă este comparat cu media poluării din 2019 din Bangladesh, cea mai poluată țară din lume care a avut în 2019 un Indice de Calitate a Aerului de 165 iar Otopeni a atins noaptea trecută nivelul de 173. PM 2.5 a ajuns la 97.2 µg/m3 În Otopeni.Toate website-urile care monitorizează calitatea aerului arată depășiri enorme ale poluării care au început în jurul orelor 21.00 în dată de 24.12.2020 și au crescut în următoarele ore din noapte", au precizat atunci reprezentanții agentgreen.

 

Nicușor Dan, despre cauzele poluării din București: Se mai întâmplă și arderi necontrolate

 

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat recent că nivelurile extrem de ridicate de poluare din București se înregistrează din cauza arderilor necontrolate. Edilul a mai spus că autoritățile reacționează greu deoarece Garda de Mediu are doar 10 oameni în Capitală, iar senzorii sunt puțini. 

„Pe poluare, nu știu ce s-a întâmplat în seara de Crăciun. Avem o insuficiență de senzori pe care ministerul a început să o completeze. Se mai întâmplă asta de 3 - 4 - 5 ori pe an, un fenomen în care lipsa curenților de aer face ca poluarea să nu fie disipată. Se mai întâmplă și arderi necontrolate. Garda de Mediu are doar 10 oameni în București, care lucrează în schimburi. Sunt trei oameni într-un schimb. Nu e nici acea rețea pentru a vedea în timp real poluarea. Rețeaua va fi extinsă”, a spus Nicușor Dan.

Citeşte mai multe despre:   Bucuresti,   poluare