Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Polul Nord magnetic al Pământului își SCHIMBĂ direcția tot mai repede. Ce IMPLICAȚII are acest lucru

Polul Nord magnetic al Pământului își SCHIMBĂ direcția tot mai repede. Ce IMPLICAȚII are acest lucru

Un articol de: B1.ro - 11 Ian 2019, 19:17
Sursă foto: Wikipedia Eveniment

Polul Nord magnetic a suferit schimbări pe fondul unui comportament tot mai ciudat al câmpului magnetic al Pământului, schimbări ce pot duce la un număr inacceptabil de erori de navigaţie, relatează Deutche Welle.

Spre deosebire de Polul Nord geografic (a cărui poziţie nu se schimbă), Polul Nord magnetic se află într-o schimbare continuă. Însă acum schimbările se produc mai rapid decât oricând, este concluzia unui studiu publicat săptămâna aceasta în revista Nature.

"Orientarea ta, direcţia către care eşti orientat, vine de la câmpul magnetic", a precizat James Friederich, un cercetător din cadrul Agenţiei Naţionale a Informaţiilor Geo-Spatiale americană.

De fapt, schimbările rapide au dus la un Pol Nord magnetic care "este atât de inexact încât este pe punctul de a depăşi limitele acceptabile pentru erori de navigaţie".

Astfel că oamenii de ştiinţă au luat decizia de a actualiza aşa-numitul Model Magnetic Mondial, un sistem care asigură orientarea pentru avioane, nave şi chiar smartphone-uri.

"Avioanele noastre de luptă folosesc magnetismul pentru a-şi orienta hărţile. Camerele smarthphone-urilor şi diferite aplicaţii pot folosi câmpul magneitc pentru a determina direcţia în care te afli. Toate aceste exemple au nevoie de Modelul Magnetic Mondial pentru a oferi o orientare corespunzătoare", a adăugat omul de ştiinţă american.

Unul dintre principalii factori care contribuie la schimbările câmpului magnetic sunt evoluţiile din nucleul Pământului, compus din fier lichid. Însă cercetătorii nu ştiu exact din ce motiv au loc schimbările tot mai accelerate ale câmpului magnetic.

Polul Nord magnetic este actualizat odată la cinci ani, poziţia lui fiind diferită faţă de cea a Polului Nord geografic. În anul 1900, de exemplu, Polul Nord magnetic se afla în nordul Canadei. Pe măsură ce ne-am apropiat de anul 2020, el s-a mutat tot mai mult în direcţia Polului Nord geografic.

Citeşte mai multe despre:   camp magnetic
 
 
 
Loading...