Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Pot fi vaccinați anti-COVID-19 pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant? Precizările Ministerului Sănătății

Pot fi vaccinați anti-COVID-19 pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant? Precizările Ministerului Sănătății

Un articol de: Elena Stanciu - 22 Ian 2021, 13:41
Pot fi vaccinați anti-COVID-19 pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant? Precizările Ministerului Sănătății Foto: pixabay.com Eveniment

Ministerul Sănătății precizează că pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19. Într-o postare pe Facebook, reprezentanții instituției guvernamentale fac o serie de recomandări pentru pacienții care iau tratamente de acest fel și doresc să fie vaccinați anti-COVID-19.

 

Ministerul Sănătății: Pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19

 

Iată, mai jos, recomandările pentru vaccinarea persoanelor cu tratament anticoagulant sau antiagregant:

  • Pacienților aflați sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol ) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranță. Nu se va întrerupe tratamentul anticoagulant.
  • Pacienții cu proteze metalice mitrale și aortice trebuie să-și dozeze INR-ul înainte de vaccinare. În cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant
  • Pacienților aflați sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a omite nicio doză de anticoagulant.
  • Pacienților aflați sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranță. Ca măsură de precauție suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant.
  • Pacienții în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nicio ajustare a medicației și nu trebuie să întrerupă medicația.
  • Se recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subțiri).
  • Este recomandată menținerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute.
  • În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie să contacteze medicul curant

Pot fi vaccinați anti-COVID-19 pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant? Precizările Ministerului Sănătății

Și pacienții care au astm bronșic se pot vaccina fără probleme împotriva noului coronavirus, având în vedere că nu există contraindicații în acest sens, după cum a explicat pentru B1.ro medicul Gindrovel Dumitra.

 

Etapa a doua a campaniei de vaccinare a început pe 15 ianuarie 

 Mărturia fratelui unei victime de la Onești, despre intervenția Poliției: De la început m-au luat cu minciuni. Au zis că ...

Etapa a doua a campaniei naționale de vaccinare împotriva noului coronavirus a început în urmă cu o săptămână pe 15 ianuarie. În această etapă vor primi serul anti-COVID-19 persoanele de peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice indiferent de vârstă și angajații din sectoarele de activitate considerate esențiale. În plus, Executivul a aprobat miercuri o serie de noi categorii de persoane care intră în cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinate anti-COVID. 

Lista completă a  persoanelor care se pot vaccina în etapa a II-a poate fi consultată AICI.

 

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Sanatatii,   vaccinare anti-COVID-19