Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Precizări oficiale despre pensiile militare. Curtea de Conturi a identificat neconcordanțe în procedura de indexare și a stabilit măsuri și termene pentru remedierea lor

Precizări oficiale despre pensiile militare. Curtea de Conturi a identificat neconcordanțe în procedura de indexare și a stabilit măsuri și termene pentru remedierea lor

Un articol de: Vladimir Ionescu - 13 Aug 2020, 21:20
Precizări oficiale despre pensiile militare. Curtea de Conturi a identificat neconcordanțe în procedura de indexare și a stabilit măsuri și termene pentru remedierea lor foto: Facebook / Armata României Eveniment

Casa Sectorială de pensii a Ministerului Apărării Naționale a făcut o serie de precizări, joi, în contextul în care ministrul Nicolae Ciucă a solicitat o verificare și un punct de vedere din partea Curții de Conturi, a cărei comisie de control a identificat unele neconcordanțe privind procedura de indexare a pensiilor și a stabilit măsuri și termene pentru remedierea acestora.

Demersul ministrului Nicolae Ciucă vine din nevoia de soluționare pe cale legală a unor probleme semnalate de pensionarii militari în legătură cu modul de implementare de către Casa de Pensii Sectorială a MApN a procesului de actualizare a pensiilor militare în concordanță cu prevederile Legii nr.152/2017, coroborate cu art.60 din Legea nr.223/2015, precum și cu privire la existența unor diferențe de procedură în aplicarea acestei operațiuni între casele de pensii sectoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și MApN.

În plus, solicitarea ministrului Nicolae Ciucă a avut în vedere și fundamentarea unei poziții unitare a MApN în cadrul proceselor aflate pe rolul instanțelor între pensionarii militari și MApN, procese având ca obiect aspectele menționate mai sus.
 

Precizări oficiale despre pensiile militare. Curtea de Conturi a identificat neconcordanțe în procedura de indexare. Comunicatul Casei Sectoriale de pensii a MApN


 

Precizări ale Casei Sectoriale de pensii a MApN

Respectând principiul transparentei și tradiția unei bune comunicări cu militarii activi și în rezervă suntem în măsură să vă transmitem următoarele:

În vederea soluționării pe cale legală a unor probleme semnalate de pensionarii militari în legătură cu modul de implementare de către Casa de Pensii Sectorială a MApN a procesului de actualizare a pensiilor militare în concordanță cu prevederile Legii nr.152/2017, coroborate cu art.60 din Legea nr.223/2015, precum și cu privire la existența unor diferențe de procedură în aplicarea acestei operațiuni între casele de pensii sectoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și MApN, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a solicitat Curții de Conturi a României o verificare și transmiterea unui punct de vedere către MApN.

Solicitarea ministrului apărării naționale a avut în vedere și fundamentarea unei poziții unitare a MApN în cadrul  proceselor aflate pe rolul instanțelor între pensionarii militari și MApN, procese având ca obiect aspectele menționate mai sus.

Comisia de control a Curții de Conturi a identificat unele neconcordanțe privind procedura de indexare a pensiilor și a stabilit măsuri și termene pentru remedierea acestora, concluzionând controlul cu Decizia nr. 4 / 13.07.2020.

În conformitate cu procedurile legale, Casa de Pensii Sectorială a MApN a procedat la contestarea Deciziei Curții de Conturi și, ulterior, s-a adresat instanței de judecată pentru clarificarea aspectelor rămase în discuție. La acest moment, nu pot fi făcute publice documentele care stau la baza dosarului acțiunii deschise în instanță, procedurile legale interzicând în mod expres acest lucru.   VREME EXTREMĂ în România! A început să ningă abundent

Ministerul Apărării Naționale asigură întregul personal în activitate și în rezervă că depune toate eforturile pentru rezolvarea în interesul militarilor rezerviști a tuturor aspectelor semnalate, pe cale legală și în cel mai scurt timp posibil.

Conducerea MApN asigură pensionarii militari de întreaga disponibilitate de a lămuri, cu maximă celeritate, toate aspectele care țin de desfășurarea acestui proces, precum și faptul că va aplica în totalitate și cu bună credință soluțiile care vor fi stabilite de instanțe.
 

Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, explica Nicolae Ciucă


 

Nu este pentru prima oară în perioada recentă când pensiile militarilor intră în atenția publică. În marja momentului în care Parlamentul adopta proiectul pentru impozitarea pensiilor speciale, ministrul Nicolae Ciucă atrăgea atenția că „pensiile militarilor nu sunt pensii speciale”. Între timp, proiectul a ajuns la CCR, care a amânat speța pentru 30 septembrie.

Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale! De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați. Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale”, afirma demnitarul.

El mai sublinia că „militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulație este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau țara. Spre deosebire de celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiază de: libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare și dreptul de a fi ales. Militarii sunt pregătiți să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populației la pace, pe timp de război sau în situații speciale și, dau aici un singur exemplu, situația pe care o trăim în prezent, generată de pandemia Covid-19”.

 

Citeşte mai multe despre:   mapn