Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Prefectul Capitalei, despre limitarea numărului de coșuri de cumpărături: Nu am renunțat definitiv la această opțiune. Trebuie să existe libertate pentru toate tipurile de magazine. Eu nu am informații că ar fi infectări mari în magazine (VIDEO)

Prefectul Capitalei, despre limitarea numărului de coșuri de cumpărături: Nu am renunțat definitiv la această opțiune. Trebuie să existe libertate pentru toate tipurile de magazine. Eu nu am informații că ar fi infectări mari în magazine (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 07 Apr 2021, 18:26
Prefectul Capitalei, despre limitarea numărului de coșuri de cumpărături: Nu am renunțat definitiv la această opțiune. Trebuie să existe libertate pentru toate tipurile de magazine. Eu nu am informații că ar fi infectări mari în magazine (VIDEO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a făcut o serie de precizări în urma discuțiilor cu reprezentanții magazinelor, în cadrul cărora s-a stabilit că unitățile vor afişa la intrare numărul maxim de clienţi care pot fi simultan prezenţi. Una dintre măsuri vizează, așadar, informarea clienților cu privire la capacitatea de care dispune fiecare magazin. O altă măsură este referitoare la folosirea coșurilor de cumpărături.

Alin Stoica

”A fost o întâlnire de discuții, am analizat situația de acum. Toate asociațiile cu care am discutat vor implementa toate măsurile care sunt acum în vigoare și pentru ca ele să fie eficiente și să nu se mai creeze aglomerări, am discutat două tipuri de măsuri care urmează să fie finalizate în cursul zilei de mâine (joi – n. r.). Vom lua o decizie mâine, în jurul prânzului.

Ce am discutat până acum și a rămas agreat – o măsură de informare, în primul rând, și anume, clienții să fie informați care este capacitatea fiecărui magazin. Anumite magazine fac lucrul ăsta, altele nu. Această capacitate urmează să fie calculată în mod diferit, în funcție de mărimea magazinului, magazinele mari aplicând acea cotă de 7 metri pătrați pentru fiecare client, magazinele mai mici aplicând acea regulă de distanțare de 2 metri și în funcție de aceasta să-și calculeze capacitatea maximă de clienți care pot fi primiți simultan.

A doua măsură este ceva mai flexibilă. S-a discutat despre coșuri. Unele magazine, în special cele mici, ar putea să prefere o astfel de soluție, magazinele mari au obiecțiuni întemeiate, pe care le-am înțeles. Obiecțile sunt legate de dinamică, de faptul că ei își dezinfectează permanent coșurile, deci nu pot avea un număr limitat, sunt legate de faptul că sunt clienți care preferă să meargă cu două coșuri, alții preferă să intre fără coș. Ei pot să pună în practică alt tip de măsuri, de exemplu, contoarele electronice sau mecanice. (...) Nu există obligativitatea de a afișa numărul de clienți, așa cum sunt acele contoare din parcări pentru că nu dorim să punem o presiune financiară suplimentară pe unii dintre comercianți. Cei care au deja aceste controale electronice puse în funcțiune le vor menține, ceilalți vor avea doar obligația de a afișa care este numărul maxim de clienți și, cu siguranță, la momentul la care se va umple magazinul vor opri clienții și vor permite accesul doar pe măsură ce vor ieși alți clienți”, a explicat prefectul Capitalei.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Prefectul Capitalei: Am ajuns la concluzia că va trebui să existe libertate pentru tipurile de magazine care sunt foarte diverse

 Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Întrebat, concret, dacă se mai ia în calcul limitarea numărului de coșuri la supermarket-uri, Alin Stoica  a răspuns: ”Nu am renunțat definitiv la această opțiune. Este una din opțiunile pe care le au la dispoziție magazinele. În general, comercianții mici preferă această opțiune pentru că este lipsită de costuri. În schimb, marii comercianți, care au puterea financiară de a face alte tipuri de control, nu preferă această opțiune. Am ajuns la concluzia că va trebui să existe libertate pentru tipurile de magazine care sunt foarte diverse, să-și ia măsura pe care ei o consideră eficientă”.

În contextul nemulțumirilor din spațiul public legate de închiderea magazinelor la ora 18.00 în localitățile cu incidență mare a cazurilor de coronavirus, prefectul a fost întrebat dacă are informații potrivit cărora s-ar produce mai multe infectări în magazine.

„Eu nu am informații că ar fi infectări mari în magazine. Retailerii ne-au spus că din ce experiență au avut, dacă iau ca martori personalul care lucrează în magazine, rata de infectare pe personalul propriu este destul de mică”, a mai spus Stoica, adăugând că, în prezent, Capitala se află într-o fază de platou din punctul de vedere al infectărilor cu coronavirus.

”A fost o ușoară scădere a ratei de incidență. A fost 7,01 în weekend, astăzi este 6,91. E o mică scădere, dar suntem cumva, în continuare, pe un platou”, a mai spus Alin Stoica.

Citeşte mai multe despre:   Alin Stoica,   coronavirus,   Prefectul Capitalei,   magazine