Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Premieră absolută: „Ifigenia în Aulida”, o piesă aproape necunoscută a lui Mircea Eliade, montată pe o scenă din Italia

Premieră absolută: „Ifigenia în Aulida”, o piesă aproape necunoscută a lui Mircea Eliade, montată pe o scenă din Italia

Un articol de: - 29 Iun 2012, 14:47
Premieră absolută: „Ifigenia în Aulida”, o piesă aproape necunoscută a lui Mircea Eliade, montată pe o scenă din Italia Foto: icr.ro Eveniment
 "Ifigenia în Aulida", o piesă de Mircea Eliade, va fi prezentată în premieră absolută în Italia, în perioada 26 iunie - 4 iulie. Montarea este realizată de Teatro Stabile, pe spectaculoasa scenă a Teatrului greco-roman din Catania. Regia spectacolului este semnată de Gianpiero Borgia, scenografia de Massimo Alvisi, iar traducerea din limba română în limba italiană îi aparține lui Horia Corneliu Cicortaş, cunoscut cercetător al operei lui Mircea Eliade.

Coproducător al spectacolului este Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, alături de Teatro Stabile din Catania, Teatro Borgia şi Napoli Teatro Festival.

Repetiţiile la o nouă producţie, cu piesa „Ifigenia în Aulida” de Mircea Eliade, cea mai cunoscută personalitate a culturii române în Italia, au început în cursul anului trecut.

Mai puţin cunoscută în ansamblul operei literare a lui Eliade, piesa - "dramă în trei acte şi cinci tablouri" - constituie o reinterpretare a mitului grec, devenit faimos în literatura europeană prin piesele lui Euripide şi Racine, se arată pe site-ul icr.ro. Scrisă în 1939, "Ifigenia în Aulida" reprezintă o transpunere literară a teoriilor savantului român despre mit şi epifanie, precum şi o abordare creatoare a temei sacrificiului din cele două mituri româneşti: Mioriţa şi legenda Meşterului Manole.

Premiera a avut loc pe 12 februarie 1941, în sala “Comedia” a Teatrului Naţional din Bucureşti, al cărui director era la vremea aceea romancierul Liviu Rebreanu. Piesa a fost pusă în scenă de regizorul Ion Şahighian, cu ilustraţia muzicală a lui N. Bucliu; rolul protagonistei i-a fost încredinţat Aurei Buzescu. În februarie-martie 1941 au avut loc zece reprezentaţii, la care Eliade n-a putut fi prezent, pentru că se afla peste hotare de mai multe luni.

Reprezentațiile vor avea loc în zilele de 26, 27, 28, 29, 30 iunie şi de 1, 2, 3, 4 iulie.