Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Premieră în România. Cluj-Napoca va achiziționa autobuze care se pot deplasa fără șofer. Cât costă un astfel de mijloc de transport

Premieră în România. Cluj-Napoca va achiziționa autobuze care se pot deplasa fără șofer. Cât costă un astfel de mijloc de transport

Un articol de: Andrei Vlad - 23 Apr 2021, 17:17
Premieră în România. Cluj-Napoca va achiziționa autobuze care se pot deplasa fără șofer. Cât costă un astfel de mijloc de transport Foto. Emil Boc / Facebook Eveniment

Cluj-Napoca mai bifează o investiție importantă în transportul public, după ce autoritățile locale au anunțat lucrările la metrou. Primăria plănuiește o premieră pentru România, achiziționarea de autobuze autonome. 

O parte a tramvaielor, troleibuzelor și autobuzelor vechi de zeci de ani vor fi înlocuite cu autovehicule de ultimă generație, care se pot deplasa fără șofer, a anunțat primarul Emil Boc. Primăria Cluj-Napoca a lansat deja licitație pentru achiziție, în data de 22 aprilie.

 

350.000 de euro costă un autobuz fără șofer

 

Valoarea estimată a achiziției de vehicule pentru transportul public este de peste 27 milioane de lei, adică aproape 5,5 milioane de euro, potrivit informațiilor de pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice). Până la 14 autovehicule autonome vor fi achiziționate. Costul unui astfel de autobuz este de aproximativ 350.000 de euro. 

Achiziția mijloacelor de transport de ultimă generație va fi finanțată din fonduri bugetare iar durata acordului-cadru va fi de 48 de luni. Ofertele firmelor interesate sunt așteptate până pe 24 mai 2021.

Proiectul va include o fază de testare, de un an de zile. Dacă investiția se va dovedi rentabilă, Cluj-Napoca va extinde proiectul, pe fonduri europene. 

Citeşte mai multe despre:   investitii,   transporturi