Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Presa maghiară acuză autorităţile române că au obligat să fie acoperite inscripţiile maghiare de pe veşmintele liturgice purtate de Suveranul Pontif la slujba de la Şumuleu Ciuc (FOTO)

Presa maghiară acuză autorităţile române că au obligat să fie acoperite inscripţiile maghiare de pe veşmintele liturgice purtate de Suveranul Pontif la slujba de la Şumuleu Ciuc (FOTO)

Un articol de: Sebastian Pricop - 04 Iun 2019, 09:10
Presa maghiară acuză autorităţile române că au obligat să fie acoperite inscripţiile maghiare de pe veşmintele liturgice purtate de Suveranul Pontif la slujba de la Şumuleu Ciuc (FOTO) Foto: Facebook/ István Tárkányi Eveniment

Papa Francisc a oferit sâmbătă un moment istoric prin slujba oficiată la Şumuleu Ciuc în faţa a peste 100.000 de pelerini veniţi să asculte cuvintele acestuia. După succesul organizării acestei vizite de 3 zile efectuate de Suveranul Pontif în România, presa maghiară vine acum cu acuzaţii la adresa autorităţile române.

Mai exact, cotidianului transilvan de limbă maghiară “Krónika” susţine că Autorităţile române au obligat să fie acoperite inscripţiile maghiare de pe veşmintele liturgice purtate de Suveranul Pontif la slujba de la Şumuleu Ciuc. Mai exact, , motto-ul “Járjunk együtt!” (Să mergem împreună!) şi inscripţia “Ferenc pápa Romániában, 2019. május 31.- június 2.” (Papa Francisc în România, 31 mai-2 iunie 2019)” au trebuit să fie acoperite.

Acest cotidian maghiar mai susţine că Márta Bodó, membră în comisia de presă pentru vizita Papei, a declarat pentru ei că Erik Urbán, directorul sanctuarului marian din Şumuleu Ciuc, a fost contactat de un oficial din partea Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP) cu câteva zile înainte de liturghia papală întrebându-l dacă sunt adevărate afirmaţiile presei maghiare conform cărora cazula va avea şi înscrisuri maghiare, scrie Flux24.

După ce călugărul din Şumuleu Ciuc i-a răspuns că accesoriile slujbei papale au fost aprobate de Vatican, acesta a mai trebuit să răspundă şi la întrebarea: nu ştie că aici este România? Reprezentanţii autorităţilor române i-au cerut călugărului ca pe veşmintele liturgice să nu apară înscrisuri maghiare, şi despre această necesitate a fost convins şi Vaticanul. În urma acestui fapt s-a găsit soluţia de a se acoperi porţiunea inferioară a logo-ului de pe spatele cazulei prin aplicarea, prin coasere, a unei benzi.

Potrivit cotidianului “Krónika”, aceasta nu a fost singura manifestare mai puţin explicabilă a organelor române de securitate din timpul vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc. Înainte de liturghie, membrii din personalul organelor de stat s-au comportat foarte nervos şi cu suspiciune, nici chiar preoţilor nu li s-a permis, decât cu mari dificultăţi, să pregătească altarul în aer liber pentru a aranja jilţul papal, scaunele episcopilor şi accesoriile liturghiei. 

Mai mult, autorităţile ar fi redus substanţial numărul voluntarilor, în mod autoritar şi fără explicaţii, iar  sute de jurnalişti, acreditaţi de către Administraţia Prezidenţială pentru a participa la liturghie, au avut acces doar într-un cort de 30-40 de locuri şi un podium fără acoperiş. În cort nu a fost montat un ecran care să facă posibilă urmărirea evenimentelor, iar pe podium, înainte de slujba religioasă, era imposibil să lucrezi pe calculator din cauza ploii. Mai mult, înainte de liturghie, jurnaliştii autohtoni au fost poftiţi să părăsească cortul pentru a lăsa loc delegaţiei de jurnalişti străini care-l însoţeau pe Suveranul Pontif.

Carantină obligatorie pentru două săptămâni. CNSU a adoptat Hotărârea

Citeşte mai multe despre:   Papa Francisc,   Ungaria,   Sumuleu Ciuc