Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Presa străină, cu ochii pe Ponta: „Premierul României nu e ce vrea să pară și nu își face datoria”

Presa străină, cu ochii pe Ponta: „Premierul României nu e ce vrea să pară și nu își face datoria”

Un articol de: B1 TV - 30 Iun 2012, 12:59
Presa străină, cu ochii pe Ponta: „Premierul României nu e ce vrea să pară și nu își face datoria” Foto: evz.ro Eveniment

Scandalul plagiatului dovedit de care este acuzat premierul Victor Ponta şi mai ales decizia de dizolvare a Consiliului de Atestare a Titlurilor Universitare, chiar în ziua în care urma să dea un verdict în acest caz, a făcut înconjurul lumii. Jurnaliştii străini se întreabă acum dacă premierul român îşi va respecta promisiunea de a demisiona.

Jurnaliștii de la Frankfurter Allgemeine Zeitung relatează cu lux de amănunte despre intervenția ministrului interimar al Educației, Liviu Pop, care a anunțat o restructurare a Consiliului, cu efect imediat, chiar în ziua în care cei 20 de membri urmau să ajungă la o concluzie în acest caz. În ciuda acestei decizii, Comisia și-a continuat analiza și a ajuns la concluzia că premierul român a plagiat lucrarea de doctorat. Jurnaliștii germani notează și că hotărârea vine după ce ordinul ministrului Liviu Pop, - conform căruia componența Consiliului este schimbată, la fel și atribuțiile instituțiilor, - a fost publicat în Monitorul Oficial, aflat în subordinea Guvernului.

Știrea a fost preluată și de agenția de presă Focus News, care notează că ministul Educației, Liviu Pop, un aliat al lui Ponta, le-a spus reporterilor că decizia de dizolvare a comisie a fost luată din cauza ineficienței acesteia, dar nu a oferit detalii. Jurnaliștii amintesc și de declarațiile lui Ponta pentru jurnaliștii de la El Pais, care promitea joi că-și va prezenta demisia în cazul în care acuzațiile de plagiat se vor dovedi adevărate.

Într-un articol intitulat: Ponta, integritatea și planeta România, jurnaliștii de la Deutsche Welle scriu că premierul român ar trebui nu doar să respecte justiția, legile și instituțiile țării, ci să fie un exemplu de integritate.

Ori, potrivit din ce în ce mai multor critici, premierul României, situat departe de cinstea și onestitatea care ar trebui să-i fie proprii, nu e ce vrea sã pară și ce-ar trebui să fie și nici nu-și face datoria, scrie Deutsche Welle. Nu doar că disprețuiește ce-ar trebui să respecte. El pune în pericol democrația, de vreme ce a declanșat un război cu instituțiile statului care nu i se supun orbește. Ponta mai este, pe de-asupra, și un hoț, conchid jurnaliștii de la Deutsche Welle.

Știrea despre plagiatul premierului român a fost preluată și de agențiile de presă Reuters, Associated Press sau de cotidianul The Washington Post.


Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta,   plagiat,   premier,   presa