Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Președinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov: Nu se pune problema că medicii de familie nu vor să-și vaccineze pacienții. Suntem reticenți pentru că ne așteptăm la niște modificări importante (VIDEO)

Președinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov: Nu se pune problema că medicii de familie nu vor să-și vaccineze pacienții. Suntem reticenți pentru că ne așteptăm la niște modificări importante (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 07 Apr 2021, 22:59
Președinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov: Nu se pune problema că medicii de familie nu vor să-și vaccineze pacienții. Suntem reticenți pentru că ne așteptăm la niște modificări importante (VIDEO) Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Moritz Thibaud/ABACA Eveniment

Vaccinarea anti-COVID-19 a început, de miercuri, și prin intermediul medicilor de familie. Deocamdată este vorba despre un număr restrâns de medici de familie care iau parte la campania națională de imunizare a populației. Medicul Sandra Alexiu, președinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, a explicat miercuri seară, într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV, de unde vine retincența medicilor de familie în ceea ce privește vaccinarea pacienților în propriile cabinete.

”Nu se pune problema că medicii de familie nu vor să-și vaccineze pacienții. Suntem reticenți mare parte dintre noi pentru că ne așteptăm la niște modificări importante. Noi nu putem vaccina în condițiile în care este structurat în acest moment tot echipamentul legislativ de vaccinare. Una e să vaccinezi în centre de vaccinare, unde ai niște circuite, trebuie să ai personal specializat și trebuie să ai registratori, o întreagă echipă care se ocupă de asta și alta e să vaccinezi în cabinete.

Retincența noastă nu este legată de vaccinare, în general, pentru că noi suntem principalii vaccinatori, noi facem vaccinare în țara asta la majoritatea populației de cel puțin 30 de ani și chiar de dinainte. De aceea, considerăm că este necesar să se armonizeze cu tot cadrul legislativ”, a explicat Sandra Alexiu.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Aceasta a trecut în revistă principalele solicitări ale medicilor de familie în contextul vaccinării anti-COVID-19.

”Noi am solicitat câteva lucruri foarte bine puse la punct. În primul rând, vaccinurile să se distribuie la cabinete, pentru că noi avem experiența vaccinărilor făcute cu cele din programul național, când mergem cu gentuța la DSP și facem cozi acolo să luăm vaccinul pentru că nu ni-l aduce nimeni. Asta nu trebuie să se mai întâmple.

De asemenea, este nevoie să se asigure logistica, toate acele seringi speciale cu ace atraumatice, tot ce înseamnă dotarea pentru echipamentul de urgență, acele EpiPen-uri despre care se discută că trebuie să fie în toate centrele de vaccinare sunt niște dispozitive speciale pentru situații de alergii care nu se găsesc nicăieri în piață.

La fel, vorbim de simplificarea sistemului de alertă și de raportare. În acest moment, în centrele de vaccinare este o armată de registratori medicali care fac aceste raportări și eliberează adeverințele de vaccinare. Noi, în cabinet, avem un medic și o asistentă.Tragedie în lumea artistică! A murit o mare valoare a României, la doar 43 ani, din cauza Covid-19

Și cel mai important dintre toate este flexibilitatea. Nu putem să discutăm despre o regulă care se aplică la 10.000 de cabinete de medici de familie. Unii sunt în cabinete proprii, alții sunt în niște spații care nu permit distanțare și izolare. Unii sunt în tură/contratură, nu pot face ore suplimentare ca să vaccineze pentru că trebuie să elibereze cabinetul pentru colegii lor.

Trebuie să fim lăsați să ne gândim și să ne structurăm fiecare posbilitatea de a vaccina, să existe o flexibilitate”, a mai spus medicul.

Totodată, Sandra Alexiu a subliniat că nu problema financiară stă la baza reticenței medicilor de familie.

”Nu există bani dați pentru vaccinare în acest moment. Niciun medic, nicio asistentă care a vaccinat din decembrie încoace, nimeni nu a primit încă niciun leu, iar pentru medicii coordonatori din centrele de vaccinare, nici măcar nu există încă suport legislativ pus la punct. De luni de zile se vaccinează voluntar, pe datorie. Deci nu se pune problema că ăsta este motivul principal pentru care nu vaccinăm”, a mai declarat medicul Sandra Alexiu.