Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Președintele a promulgat legea privind achiziționarea tabletelor și a laptopurilor cu internet, pentru elevi

Președintele a promulgat legea privind achiziționarea tabletelor și a laptopurilor cu internet, pentru elevi

Un articol de: Maria Zărnescu - 24 Noi 2020, 16:01
Președintele a promulgat legea privind achiziționarea tabletelor și a laptopurilor cu internet, pentru elevi FOTO: Pixabay.com Eveniment

Marți, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.144/2020 privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului şcolar 2020/2021 în contextul riscului de infecţie cu coronavirus SARS-CoV-2, scrie Agerpres.

Astfel, elevii vor urma să beneficieze de tablete și laptopuri cu internet în valoare de 150 de milioane de euro, pentru a putea învăța de acasă în timpul anului școlar în curs. Reamintim că, odată cu noile măsuri adoptate de către Executiv, toate școlile din România au trecut în scenariu roșu, la începutul lunii noiembrie.

 

Fonduri nerambursabile pentru tablete și laptopuri cu internet

 

Legea are ca obicet reglementare alocării de fonduri externe neramburasbile, necesare desfășurării activităților didactice, în cursul anului școlar 2020 – 2021.

„Se aprobă achiziţionarea de către beneficiari, în condiţiile legii, de echipamente din domeniul tehnologiei informaţiei - IT mobile, respectiv tablete/laptopuri pentru uz şcolar cu acces la internet, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediu on-line, în limita a 150.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contribuţia Uniunii Europene - UE este de 131.250.000 euro, iar contribuţia naţională este de 18.750.000 euro. Finanţarea achiziţiei echipamentelor IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum şi alte echipamente/dispozitive electronice, prevăzute la alin. (1), se acordă prin granturi din fonduri externe nerambursabile, în limita unei valori de 250 euro/tableta, echivalentul în lei la data efectuării achiziţiilor”, se arată în actul normativ, potrivit sursei citate mai sus.

Beneficiarii eligibili ai apelului de proiecte sunt: unităţile de învăţământ preuniversitar de stat care desfăşoară activităţi didactice pentru elevi, cu condiţia ca acestea să aibă personalitate juridică pentru încheierea de contracte de achiziţie publică, autorităţile publice locale pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza unităţii administrativ-teritoriale care desfăşoară activităţi didactice destinate elevilor, parteneriatul dintre beneficiarii prevăzuţi mai sus, parteneriatele între inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ.

 

Cheltuielile neeligibile

 Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Totodată, actul normativ mai prevede faptul că „cheltuielile care depăşesc echivalentul în lei al contravalorii echipamentelor IT mobile, tablete cu acces la internet, precum şi alte echipamente/dispozitive electronice în valoare de 250 euro sunt considerate cheltuieli neeligibile şi se suportă de către beneficiarii finanţării”, scrie sursa citată mai sus.

 

Elevii s-ar putea întoarce fizic la școală

 

Potrivit unui oficial al Ministerul Educaţiei, elevii ar putea reveni în băncile școlilor după sărbătorile de iarnă, în luna februarie, odată cu începerea semestrului doi al anului școlar.  Anunţul a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion. Totul depinde, desigur, de evoluţia situaţiei epidemiologice din România. Într-un scenariu pesimist, cursurile s-ar putea desfășura tot online, până la finalul anului şcolar. Cu toate acestea, în acest context, analfabetismul digital ar putea fi o problemă ce s-ar putea accentua.

Citeşte mai multe despre:   tablele pentru elevi,   legi promulgate,   Klaus Iohannis