Președintele a promulgat legea privind achiziționarea tabletelor și a laptopurilor cu internet, pentru elevi

Președintele a promulgat legea privind achiziționarea tabletelor și a laptopurilor cu internet, pentru elevi
FOTO: Pixabay.com

Marți, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.144/2020 privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfăşurării în condiţii de prevenţie a activităţilor didactice aferente anului şcolar 2020/2021 în contextul riscului de infecţie cu coronavirus SARS-CoV-2, scrie Agerpres.

Astfel, elevii vor urma să beneficieze de tablete și laptopuri cu internet în valoare de 150 de milioane de euro, pentru a putea învăța de acasă în timpul anului școlar în curs. Reamintim că, odată cu noile măsuri adoptate de către Executiv, toate școlile din România au trecut în scenariu roșu, la începutul lunii noiembrie.

Fonduri nerambursabile pentru tablete și laptopuri cu internet

Legea are ca obicet reglementare alocării de fonduri externe neramburasbile, necesare desfășurării activităților didactice, în cursul anului școlar 2020 – 2021.

„Se aprobă achiziţionarea de către beneficiari, în condiţiile legii, de echipamente din domeniul tehnologiei informaţiei – IT mobile, respectiv tablete/laptopuri pentru uz şcolar cu acces la internet, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediu on-line, în limita a 150.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contribuţia Uniunii Europene – UE este de 131.250.000 euro, iar contribuţia naţională este de 18.750.000 euro. Finanţarea achiziţiei echipamentelor IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum şi alte echipamente/dispozitive electronice, prevăzute la alin. (1), se acordă prin granturi din fonduri externe nerambursabile, în limita unei valori de 250 euro/tableta, echivalentul în lei la data efectuării achiziţiilor”, se arată în actul normativ, potrivit sursei citate mai sus.

Beneficiarii eligibili ai apelului de proiecte sunt: unităţile de învăţământ preuniversitar de stat care desfăşoară activităţi didactice pentru elevi, cu condiţia ca acestea să aibă personalitate juridică pentru încheierea de contracte de achiziţie publică, autorităţile publice locale pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza unităţii administrativ-teritoriale care desfăşoară activităţi didactice destinate elevilor, parteneriatul dintre beneficiarii prevăzuţi mai sus, parteneriatele între inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ.

Cheltuielile neeligibile

Totodată, actul normativ mai prevede faptul că „cheltuielile care depăşesc echivalentul în lei al contravalorii echipamentelor IT mobile, tablete cu acces la internet, precum şi alte echipamente/dispozitive electronice în valoare de 250 euro sunt considerate cheltuieli neeligibile şi se suportă de către beneficiarii finanţării”, scrie sursa citată mai sus.

Elevii s-ar putea întoarce fizic la școală

Potrivit unui oficial al Ministerul Educaţiei, elevii ar putea reveni în băncile școlilor după sărbătorile de iarnă, în luna februarie, odată cu începerea semestrului doi al anului școlar. Anunţul a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion. Totul depinde, desigur, de evoluţia situaţiei epidemiologice din România. Într-un scenariu pesimist, cursurile s-ar putea desfășura tot online, până la finalul anului şcolar. Cu toate acestea, în acest context, analfabetismul digital ar putea fi o problemă ce s-ar putea accentua.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:19 - Soția lui Corneliu Vadim Tudor, mărturisiri emoționante. Care au fost ultimele cuvinte ale bărbatului înainte de moarte
15:05 - Nicolae Ciucă: „Este nevoie de câștigarea încrederii cetățenilor fără a le oferi speranțe false” (VIDEO)
14:57 - România va acorda consultanță în privința modernizării sistemului energetic al Ecuadorului
14:56 - Un tânăr a murit după ce s-a izbit de un stâlp, în Satu Mare. Acesta avea permisul de conducere suspendat
14:53 - Prețul carburanților miercuri, 06 martie 2024. Benzina standard s-a ieftinit
14:44 - Nicolae Ciucă, la Congresul PPE: Republica Moldova, o țintă permanentă pentru atacurile hibride ale Rusiei. Suntem mândri de reformele pe care le-a făcut și ar trebui să devină membră a UE cât de curând posibil (VIDEO)
14:43 - Nicolae Ciucă, întâlnire cu Ursula von der Leyen: „I-am arătat că prioritatea imediată a României este admiterea deplină a țării noastre în Spațiul Schengen” (FOTO)
14:42 - O româncă stabilită în Italia și-a înjunghiat mortal partenerul în vârstă de 60 de ani. Femeia a fost reținută
14:32 - Liderul PPE i-a mulțumit lui Nicolae Ciucă pentru ledearship. Manfred Weber: Un adevărat prieten, cu abilități de lider. Dezvoltarea economică a României a fost incredibilă cu el ca premier (VIDEO)
14:29 - Nicolae Ciucă, la Congresul PPE: Românii din diaspora așteaptă cu nerăbdare aderarea la Schengen cu frontierele terestre. În documentul final ni s-au dat și mai multe speranțe că se va întâmpla foarte curând (VIDEO)