Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Președintele CJ Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, reținut pentru 24 de ore pentru luare de mită

Președintele CJ Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, reținut pentru 24 de ore pentru luare de mită

Un articol de: B1 TV - 07 Dec 2014, 10:15
Președintele CJ Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, reținut pentru 24 de ore pentru luare de mită Eveniment

Şeful Consiliului Judeţean Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, a fost reţinut de DNA  şi află duminică dacă va fi arestat. El este acuzat că a luat mită pentru atribuirea unui contract şi a fost prins in flagrant de procurori când primea o tranşă din bani. Şi finul său, liderul TNL Buzău, Florin Mădălin Colgiu, a fost reţinut.

Şeful CJ Buzău, Marian Cristinel Bîgiu neagă faptul că ar fi luat vreun leu, dar procurorii DNA spun însă altceva şi îl acuză de luare de mită în formă continuă. Surse apropiate anchetei spun că denunțătorul din acest caz ar fi un subaltern al șefului CJ Buzău.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014, Cristinel Bîgiu i-a cerut unuia dintre directorii din cadrul Consiliului Judeţean să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă, să găsească firme dispuse să semneze, formal, proiectele şi să întocmească efectiv proiectele. Iar Bîgiu s-ar fi gândit la toate. Pentru a evita procedura de licitaţie publică, acesdta ar fi cerut ca proiectul legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020, iniţial în valoare de 400.000 de lei, să fie modificat şi împărţit în trei componente.

Anchetatorii susţin că după întocmirea proiectelor şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul urma să îi dea mită  jumătate din suma plătită din bani publici, adică 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte. În plus, mai arată DNA, în decembrie anul trecut, directorul respectiv i-a dat lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, 70.000 de lei, sub formă de mită. Banii erau jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă virată unei firme găsită de director. La rândul său, acesta primise banii de la reprezentantul legal al firmei.

În luna august 2014,spun procurorii, Bîgiu a cerut să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă. A fost declarată câştigătoare aceeaşi firmă, iar Bîgiu urma să primească tot jumătate din valoarea contractului, de această dată 50.000 de lei.

DNA spune că pe 4 decembrie şeful CJ Buzău i-a cerut în mod expres aceluiaşi director să îi dea banii până cel mai târziu 8 decembrie şi i-a spus cine va fi intermediarul- nimeni altul decât finul lui, Florin Colgiu, liderul TNL Buzău.

„În data de 06.12.2014, directorul i-a remis intermediarului indicat de Bîgiu Marian Cristinel o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să o remită lui Bîgiu Marian Cristinel. Tot la data de 06.12.2014, intermediarul i-a şi remis acestuia, în parcarea din faţa blocului unde îşi are domiciliul Bîgiu Marian Cristinel, suma de 50 mii lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director. Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi, 6.12.2014, intermediarul i-a remis 6.500 lei lui Colgiu Florin-Mădălin care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv”, informează DNA.

Astfel, Cristinel Bîgiu îl aştepta pe Moş Nicolae. În loc de bătrânul care aducea cadouri, preşedintele CJ s-a trezit cu procurorii DNA pe cap, care l-au prins în flagrant. Anchetatorii au descins la el acasă, dar şi la sediul Consiliului Judeţean Buzău, unde au făcut verificări nu mai puţin de 8 ore.

În vârstă de 47 de ani, social-democratul se află la primul său mandat de președinte al Consiliului Județean Buzău, fiind ales pe listele USL în 2012. Bîgiu a trecut de la PNL la PSD în acestă toamnă beneficiind de ordonanţa a"traseismului".

Numele lui Bîgiu apare şi în stenogramele din dosarul ASF, alături de numele Doinei Tudor, senator USL de Buzău,  soţia lui Daniel Tudor şi deputatul Dan Motreanu. Bîgiu este vizat si într-un dosar al fostului ministru Cristian David.

Citeşte mai multe despre:   luare de mita