Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Președintele Klaus Iohannis a încuviințat începerea urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier, acuzat că a luat mită 800.000 de dolari de la reprezentanții unei companii austriece

Președintele Klaus Iohannis a încuviințat începerea urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier, acuzat că a luat mită 800.000 de dolari de la reprezentanții unei companii austriece

Un articol de: George Lupu - 13 Ian 2021, 10:19
Președintele Klaus Iohannis a încuviințat începerea urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier, acuzat că a luat mită 800.000 de dolari de la reprezentanții unei companii austriece Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Președintele Klaus Iohannis a încuviințat începerea urmăririi penale împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de DNA de luare de mită.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 13 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, sub aspectul săvârșirii de către acesta a unei infracțiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 și art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.

 

Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de procurorii DNA, că a luat mită 800.000 de dolari

 

DNA a cerut luni încuviințarea urmăririi penale pentru Călin Popescu Tăriceanu, fiind acuzat că în perioada 2007-2008, când era premier, ar fi primit de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de doolari, constând în plata unor servicii de consultanță.

Tăriceanu și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. 

"Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece,  foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță.

În schimb,  acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de  800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului,  pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore", precizează procurorii DNA, într-un comunicat de presă.Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Acest dosar a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităților judiciare austriece.

La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze  efectuarea  urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator),  pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019,  Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată  Procurorii precizează că în urma administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul premier.

 

Citeşte mai multe despre:   Calin Popescu Tariceanu,   DNA,   Klaus Iohannis