Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite decontarea chiriei pentru românii afectați de criza COVID-19

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite decontarea chiriei pentru românii afectați de criza COVID-19

Un articol de: George Lupu - 20 Mai 2020, 19:28
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite decontarea chiriei pentru românii afectați de criza COVID-19 Foto: presidency.ro Eveniment

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, Decretul pentru promulgarea Legii privind aplicarea unor facilități de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență.

Potrivit proiectului legislativ, ajutorul este valabil pe perioada stării de urgenţă şi încă o lună ulterior, și este destinat firmelor şi cetăţenilor afectaţi de pandemia de coronavirus. Chiria acestora va fi decontată de ANAF.

Locatarii a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe.

 

Valoarea care poate fi decontată

 

Valoarea maximă a chiriei lunare pentru care va putea fi cerută amânarea va fi de maximum 10.000 lei, pentru fiecare locaţie, în cazul operatorilor economici, și de maximum 2.000 lei, pentru o singură locaţie, în cazul persoanelor fizice. Acesta va beneficia de scutire la plata impozitului dacă va reduce din chirie.

Pentru a beneficia de amânarea la plata chiriei, locatarii respectivi trebuie să pună la dispoziţia organului fiscal teritorial competent orice fel de act justificativ care să ateste imposibilitatea plăţii chiriei în perioada specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar. Cererea de amânare a plăţii chiriei poate fi depusă şi prin poştă electronică la o adresă de e-mail care va fi afişată pe pagina de internet a fiecărui organ fiscal teritorial. Proiectul a fost iniţiat de PSD şi a fost votat de Parlament la finalul lunii aprilie.

 

Există deja un milion de angajați aflați în șomaj tehnic

 

Ministerul Muncii a informat prin intermediul unui comunicat de presă există un număr de 994.407 de contracte de muncă suspendate, în urma cărora, angajații au fost trimiși în șomaj tehnic. Dintre acestea, un număr de  302.288 de contracte provin din industria prelucătoare, 191.837  din comert cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor și 118.874 vizează angajații din hoteluri și restaurante

Referitor la cele 194.824 de contracte individuale de muncă încetate, 38.003 îi vizează pe angajații din Comerțul cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, 33.660 provin din industria prelucrătoare și 24.505 vizează domeniul  Construcțiilor. Totodată, Executivul a inclus și alte categorii profesionale în legislația  referitoare la decontarea șomajului tehnic.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   COVID-19