Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Președinția germană a Consiliului UE susține aderarea României la Schengen

Președinția germană a Consiliului UE susține aderarea României la Schengen

Un articol de: Vladimir Ionescu - 03 Iul 2020, 23:52
Președinția germană a Consiliului UE susține aderarea României la Schengen foto: Facebook Eveniment

Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București, a anunțat că președinția germană a Consiliului UE susține aderarea României la Spațiul Schengen, reiterând că Berlinul „a susținut întotdeauna” țara noastră „cu acest obiectiv și nu doar în termeni abstracți”.
 

Președinția germană a Consiliului UE susține aderarea României la Schengen


 

La o întrebare adresată de Calea Europeană, în conferința de lansare a președinției germane la Consiliul UE, ambasadorul Cord Meier-Klodt a răspuns: „Germania a susținut întotdeauna România cu acest obiectiv și nu doar în termeni abstracți. În cursul acestui proces, am avut idei concrete prezentate de cancelarul Merkel, cum ar fi să începem cu intrarea aeroporturilor în Schengen”.

„Nu am atins obiectivul încă (…), dar să lucrăm în acest sens. Susținem obiectivul“, a adăugat Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei în România, făcând totodată referire și la faptul că libera circulație comunitară a fost îngreunată de circumstanțele speciale generate de pandemia de coronavirus. 

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, care a fost prezent la conferință, a subliniat la rândul său că ar fi „o mare realizare pentru Spațiul Schengen ca România și Bulgaria să fie înăuntru, și nu în afara sa”.
 

Parlamentul European cere accelerarea procesului. România e gata să intre în Schengen, sublinia premierul Orban


 

Parlamentul European a cerut, printr-o rezoluție, ca statele membre ale UE să-şi amplifice eforturile, astfel încât România, Bulgaria și Croația să fie admise în Spațiul Schengen.

La ediția din 2020 a Conferinței de Securitate de la Munchen, cel mai important forum din sector în spațiul euroatlantic, premierul Ludovic Orban sublinia și el că România este „gata” să fie integrată în Spațiul Schengen, în condițiile în care respectă „toate criteriile tehnice”.

„România este o țară care protejează o frontieră mare a Uniunii Europene. Mesajul nostru este foarte clar: respectăm valorile, principiile și prezența importantă a fiecărui țări în procesul decizional. (…) Suntem gata să fim integrați în spațiul Schengen. Respectăm toate criteriile tehnice. România este o țară democratică, foarte pro-europeană și care a arătat în ultimii zece ani că este un actor european. În ce privește corupția, obiectivul nostru principal este să punem capăt Mecanismului de Cooperare și Verificare. Suntem complet devotați să respectăm articolul 2 din Tratatul UE privind statul de drept”, spunea prim-ministrul Ludovic Orban.

Demnitarul aborda și chestiunea valorilor, explicând că statele din UE, dar și instituțiile europene în sine sunt datoare să apere „drepturile individuale, libertatea cetățenilor în toată Europa, chiar și în țările unde aceasta poate fi afectate”.

Majoritatea statelor din UE fac parte din Spațiul Schengen, dar, alături de România, printre excepții se mai numără țări precum Bulgaria, Croația, Cipru și Irlanda. Totodată, în Spațiul Schengen au mai aderat și actori non-comunitari, precum Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Acordul privind eliminarea controalelor la frontierele interne a fost semnat, în 14 iunie 1985, la Schengen, Luxemburg. A fugit la mare, la Mamaia, deşi părinţii n-o lăsau. Le-a trimis o poză de acolo, dar şoc: au văzut cum arată de la talie în jos

Citeşte mai multe despre:   Spaţiul Schengen,   Germania