Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Prețul laptelui din Romania, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană

Prețul laptelui din Romania, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană

Un articol de: B1.ro - 11 Oct 2018, 12:19
Eveniment

Prețul laptelui crud de la fabricile din România a crescut cu 8%, în august, față de aceeași perioadă din 2017.

Aceasta este cea mai mare majorare din Uniunea Europeană, potrivit datelor Comisiei Europene.

Pe de altă parte, majoritatea statelor membre au raportat scăderi de preț de până la 12%, iar prețul mediu din UE s-a diminuat cu 5%.

Atât fermierii cât şi procesatorii au precizat că motivele pentru care preţul laptelui românesc a crescut într-o perioadă în care pe piaţa europeană se constată o scădere de preţ se referă în primul rând la dispariţia micilor ferme şi a micilor procesatori.

”Unde este cerere, preţul este în creştere. Acesta este rezultatul muncii din perioada 2014-2016 când s-au tăiat 40% din efectivele de vaci, urmare a crizei prin care a trecut acest sector (preţurile la poarta fermei erau foarte mici, iar subvenţiile aferente perioadei 2014 şi 2015 au fost încasate de abia în 2016 n. red.). Iar acum, când preţurile şi-au mai revenit, ne confruntăm cu lipsă acută de forţă de muncă. Nu avem cu cine lucra în ferme. Cunosc nouă colegi din Cluj care au închis ferme de până la 200 de capete pentru că nu au avut cu cine să lucreze", a declarat pentru economica.net Claudiu Frânc, preşedintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.
 

 

 
 
 
Loading...