Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Primarii și locuitorii din zona Roșia Montană cer stoparea protestelor și lansarea proiectului cât mai repede (VIDEO)

Primarii și locuitorii din zona Roșia Montană cer stoparea protestelor și lansarea proiectului cât mai repede (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 09 Sep 2013, 10:36
Primarii și locuitorii din zona Roșia Montană cer stoparea protestelor și lansarea proiectului cât mai repede (VIDEO) Eveniment

În timp ce în Capitală mii de oameni au ieşit din nou în stradă pentru a protesta faţă de proiectul de exploatare minieră, locuitorii Roşiei Montane sunt de altă părere. Ei spun că posibilitatea deschiderii unei exploatări miniere  ar duce la dezvoltarea zonei şi iar crea mai multe locuri de muncă.

„Noi vrem să muncim, îi rugăm din suflet să termine cu această zarvă. Să dea drumul odată la proiect, pentru că ne-am săturat. Nu ne dorim să ne plece copiii dincolo. Cei ce stau în stradă să vină aici să vadă ce se poate face”, spune o localnică.

De asemenea, 50 de primari din judeţul Alba, care reprezintă nu mai puţin de 100.000 de oameni, au transmis un mesaj în această seară parlamentarilor României, despre ce doreşte comunitatea de la proiectul Roşia Montană.

Pe 8 septembrie, de Ziua Mineritului, la Roşia Montană a fost petrecere. Dar localnicii spun că, oricât şi-ar dori să păstreze sărbătoarea, fără mineri nu poate să existe Ziua Mineritului.

De ziua lor, cei mai mulţi roșieni așteaptă ca meseria tradițională a moților, mineritul, să redevină o realitate.

 „Cred că avem cel mai bun motiv să arătăm că suntem oameni muncitori, oameni care nu vrem pomeni  și vrem un loc de muncă, vrem să muncim, nu vrem să cerșim.  50 de primari de Alba, toți suntem nebuni dacă vrem minerit? Să ne gândim , nu suntem nebuni dacă vrem locuri de muncă, nu vrem altceva”, a spus primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui.

Mesajul celor 50 de edili din Alba, care reprezintă peste 100.000 de locuitori ai judeţului, e simplu: proiectul Roşia Montană înseamnă locuri de muncă şi investiţii în zona minieră care a suferit de sărăcie ani de-a rândul. Pe de altă parte, primarul din Roşia Montană explică şi faptul că proiectul exploatării nu distruge nici mediul - punctul forte al celor care contestă lucrarea

În acelaşi discurs, primarul de la Roşia Montană cere parlamentarilor să dea drumul cât mai repede proiectului, pentru ca zona să poată să înflorească. De altfel şi localnicii speră ca, odată cu realizarea proiectului, mulţi dintre cei plecaţi la muncă în străinătate să se poată întoarce acasă.

În acest moment cei de la corporație au oferit 500 de locuri de muncă pentru oamenii din zonă.

Investiţii au fost făcute şi în infrastructură. Înainte de începe exploatării zonei, cei de la Roşia Montană Gold Corporation au un proiect prin care vor construi o staţie industrială, care va capta toate apele din zonă.

Locuitorii din zona Roșia Montană cer stoparea protestelor și lansarea proiectului
Embed:

Citeşte mai multe despre:   Rosia Montana