Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Primarul Sectorului 6, pe cale să piardă fondurile UE pentru reabilitarea parcului Drumul Taberei din Capitală

Primarul Sectorului 6, pe cale să piardă fondurile UE pentru reabilitarea parcului Drumul Taberei din Capitală

Un articol de: - 08 Aug 2013, 21:24
Primarul Sectorului 6, pe cale să piardă fondurile UE pentru reabilitarea parcului Drumul Taberei din Capitală Foto: inparc.ro Eveniment

După ce primarul Sectorului 6, Rareș Mănescu s-a lăudat că va termina în timp record lucrările de reabilitare a parcului Drumul Taberei, acum de întregul proiect s-ar putea alege praful.

Fondurile nerambursabile alocate pentru spaţiul verde ar putea fi pierdute întrucât administraţia locală nu a respectat parametrii prevăzuţi în acordul de finanţare. Mai mult, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării susţin că primăria Sectorului 6 nici nu a cerut până acum vreun decont pentru acest proiect.

Situaţia a stârnit discuţii aprinse în ultima şedinţă a Consiliului Local în momentul în care primarul Rareş Mănescu a cerut ca jumătate din banii destinaţi investiţiei să fie plătiţi din bugetul sectorului.

Lucrările din parcul Drumul Taberei ar putea ramâne un coşmar pentru locuitorii Sectorului 6. Reabilitarea acestuia ar putea fi oprită, ceea înseamnă ca locatarii din zona ar putea suporta mult şi bine praful şi mizeria de aici. Mai mult, tot ei ar putea suporta şi cheltuielile pentru modernizarea parcului. Consilierii locali susţin că fondurile europene din care trebuia realizat proiectul sunt în acest moment blocate

"Banii ar fi trebuit să fie traşi direct de la Agenţia de resort. În fapt a început să se lucreze la parc, iar după aproximativ un an de zile s-a constatat că nu pot atrage banii din fondurile Europene. Toate termenele sunt întârziate în desfăşurarea lucrărilor. Trebuie o transparenţă extremă în cheltuirea banului public, ceea ce nu au respectat. Se vede asta şi în relaţia cu consiliul local", a declarat Silviu Văduva, liderul consilierilor PDL București.

Aleşii locali din PDL şi PSD susţin că primarul Rareş Mănescu nu le-a pus la dispoziţie nici lor şi nici reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării documente justificative pentru modul în care au fost cheltuiţi banii până acum.

Asta deşi edilul spunea că au fost realizate aproape jumătate din lucrările din parc.

"Până în momentul de faţă, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional, nu a decontat nicio sumă pe contractul sus-menţionat întrucât nu a primit cereri de plată sau de rambursare din partea beneficiarului contractului", se arată în răspunsul transmis de minister, la solicitarea postului B1 TV.

Pentru a încerca să mascheze absorbirea defectuoasă a fondurilor europene, primarul Rareş Mănescu le-a cerut consilierilor să aprobe un proiect prin care să aloce de la bugetul local peste 7 milioane de euro pentu plata lucrărilor efectuate deja.

Și consilierii locali ai PSD-ului au fost aşa de speriaţi încât au ieşit din sală au plecat şi n-au vrut să voteze acest proiect, deoarece nu se ştie pe ce s-au dus cei 7 milioane de euro solicitaţi.

Dacă reprezentanţii administraţiei locale nu vor reuşi să deblocheze finanţarea europeană, întreaga investiţie ar putea fi suportată din banii contribuabililor.

Potrivit proiectului iniţial de reabilitare, primăria Sectorului 6 trebuia să suporte 350.000 de euro din bugetul propriu, restul de până la 17 milioane de euro să fie plătite din fonduri europene.

Reprezentanţii primăriei suţin însă că nu au primit nicio notificare din partea oficialilor europeni cu privire la suspendarea finanţării externe pentru această investiţie.Tot ei spun:

"Teoretic, există posibilitatea ca întreaga investiţie să fie suportată din bugetul local. Practic, însă, nu. Orice sumă din bugetul local va fi recuperată în momentul primirii fondurilor europene dedicate proiectului prin care se va realiza modernizarea arhitecturală şi peisagistică a Parcului Drumul Taberei", se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 6.

Rareș Mănescu ar putea pierde fondurile UE pentru reabilitarea parcului Drumul Taberei
Embed:


Citeşte mai multe despre:   Drumul Taberei