Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Primele sentințe în Dosarul Microsoft: Gheorghe Ștefan, trei ani, Dorin Cocoș, doi ani, Gabriel Sandu, doi ani, toți cu executare. Confiscări de aproape 11 milioane de euro (VIDEO)

Primele sentințe în Dosarul Microsoft: Gheorghe Ștefan, trei ani, Dorin Cocoș, doi ani, Gabriel Sandu, doi ani, toți cu executare. Confiscări de aproape 11 milioane de euro (VIDEO)

Un articol de: - 24 Mar 2016, 14:44
Primele sentințe în Dosarul Microsoft: Gheorghe Ștefan, trei ani, Dorin Cocoș, doi ani, Gabriel Sandu, doi ani, toți cu executare. Confiscări de aproape 11 milioane de euro (VIDEO) Eveniment

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au pronunțat sentința în dosarul Microsoft. Astfel, Dorin Cocoș a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, asemenea lui Gabriel Sandu, Gheroghe Ștefan a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar Dumitru Nicolae a primit un an și șase luni cu suspendare.

Totodată, Cocoș trebuie să plătească o despăgubire de 3,7 milioane de euro, Sandu trebuie să achite 2,9 milioane de euro, Ștefan trei milioane, iar Nicolae un milion. În plus, acesta din urmă trebuie să muncească șase luni în folosul comunității.

În dosarul Microsoft, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan au fost acuzați de trafic de influență și spălare de bani, iar fostul ministru Gabriel Sandu, de luare de mită și spălare de bani.

Primele sentințe în Dosarul Microsoft

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Contractul-cadru, susțin anchetatorii, s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

"La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor Contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României", preciza DNA.

Astfel, în primăvara anului 2009, a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.DECIZIE ŞOC: Declaraţia pe propria răspundere REVINE. ESTE OBLIGATORIE în toată ţara!

Dorin Cocoș a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu — 2.700.000 euro și 1.800.000 euro, Gheorghe Ștefan — 4.000.000 euro, Dorin Cocoș — 9.000.000 euro.

Citeşte mai multe despre:   dosarul microsoft