Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Primul zbor? Iată cum să te pregătești înainte de a călători cu avionul!

Primul zbor? Iată cum să te pregătești înainte de a călători cu avionul!

Un articol de: B1.ro - 09 Dec 2019, 14:11
Foto: pixabay.com Eveniment

Prima călătorie cu avionul rămâne pentru fiecare dintre noi o experiență pe care cu greu o vom putea șterge din memorie. Apropierea primei călătorii la bordul unei aeronave ne trece prin diferite stări și ne creează diverse emoții, iar pentru ca această experiență să fie una plăcută sunt mai multe detalii cărora trebuie să le acorzi atenție.

În primul rând, trebuie să ții cont de faptul că regulile de îmbarcare în cazul călătoriei cu avionul sunt unele mai speciale, se pune mare accent pe securitate și este necesară prezența în aeroport cu câteva ore înainte de momentul la care ai programat zborul. Niciodată să nu faci greșeala de a considera că te poți îmbarca în avion cu doar câteva minute înainte de decolare, așa cum te-ai urca în tren după ce ai auzit semnalul locomotivei!

Informează-te despre programul zborului

Odată ce ai ales care va fi data și destinația primului tău zbor cu avionul, cumpără-ți cât mai din timp biletul de călătorie. Înainte de asta, verifică ofertele mai multor companii aeriene și așa vei putea face cea mai bună alegere, ținând cont de raportul calitate-preț. Informează-te apoi asupra tuturor detaliilor referitoare la zborul pe care l-ai ales, în special asupra orei de decolare, a celei de îmbarcare și a celei în care trebuie să fii în aeroport.

Nu uita sa faci check-in-ul!

Cum spuneam, la călătoria cu avionul trebuie respectate unele reguli aparte, iar check-in-ul este una dintre ele. Cel mai comod este să faci check-in-ul de acasă, optând pentru varianta on-line, pentru ca astfel să scapi de o grijă atunci când vei ajunge în aeroport.

Dacă totuși ai ales metoda clasică, cea a check-in-ului la ghișeul aeroportului, ai grijă să ajungi din timp și ia în calcul faptul că procedura te-ar putea întârzia, în cazul în care va fi aglomerație.

Mai ai la dispoziție și varianta self check-in, pentru care sunt disponibile aparate speciale în aeroport, unde îți poți scana documentul de călătorie, după care ți se va elibera biletul de avion.

Asigură-te ca ajungi din timp la aeroport

Pentru a călători cu avionul, este absolut necesar să ajungi în aeroport cel puțin cu două ore înainte de ora de decolare, iar pentru a ajunge la timp, folosește serviciile de transfer aeroport. Sunt numeroase companii care oferă acest tip de servicii, dintre acestea, transfero.ro fiind una din cele mai apreciate.

Nu contează unde locuiești, pentru că astfel de curse acoperă aproape întreaga țară, nu doar orașele mari. Astfel o cursă de transfer aeroport Adjud - Otopeni, spre exemplu, nu va fi o problemă, și vei beneficia de cele mai bune condiții de transport, loc suficient pentru bagaje și siguranța că vei ajunge la timp în aeroport.

Bagajul de mână și bagajul de cală

În cabina pasagerilor din avion nu vei putea lua cu tine un bagaj foarte voluminos, fiind acceptată doar o geantă sau un troler care să încapă în spațiul special destinat, de deasupra scaunelor.

Unele companii mai acceptă, pe lângă acest bagaj, și un rucsac care să poată încăpea sub scaunul din fața pasagerului, iar bagajele de mari dimensiuni vor merge la cală. În acest sens, înainte de decolare, trebuie să treci pe la ghișeul companiei aeriene, unde bagajul de cală va fi cântărit și preluat, urmând să reintri în posesia lui în aeroportul de destinație.

Controlul de securitate

Înainte de a ajunge în zona porții de îmbarcare va trebui să treci de controlul de securitate, procedură aplicată cu maximă strictețe în toate aeroporturile. Aici, îți vei lăsa obiectele personale într-o tavă specială, alături de documentul de călătorie, biletul de avion și bagaj. 

De preferat să nu ai asupra ta nimic metalic în momentul în care vei trece prin poarta de scanare. De asemenea, nu sunt admise recipientele care conțin mai mult de 100 de mililitri de lichid, așa că nu vei putea trece cu sticle cu apă, suc, alcool, parfumuri.

Poarta de îmbarcare

Odată trecut de controlul de securitate, caută pe unul din tabelele afișate în aeroport numărul porții de îmbarcare asociat numărului zborului de pe biletul de călătorie, apoi îndreaptă-te către aceasta.

Dacă ai ajuns prea devreme, poți da o tură și prin magazinele duty-free sau poți aștepta momentul îmbarcării la unul dintre barurile și restaurantele din aeroport.

 

 
Loading...