Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Principesa Margareta, la Haga: România a îndeplinit toate condițiile tehnice necesare pentru aderarea la Schengen, spunea Comisia Europeană în 2011. Totuși, noi condiții au fost adăugate

Principesa Margareta, la Haga: România a îndeplinit toate condițiile tehnice necesare pentru aderarea la Schengen, spunea Comisia Europeană în 2011. Totuși, noi condiții au fost adăugate

Un articol de: Vladimir Ionescu - 14 Oct 2019, 10:05
foto: Facebook Eveniment

Deși România a îndeplinit toate condițiile tehnice necesare pentru aderarea la Schengen, după cum anunța Comisia Europeană încă din anul 2011, cu toate acestea, una după alta, au fost adăugate alte condiții, a declarat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, la Institutul Olandez de Relaţii Internaţionale din Haga.

„Încă din 2011, Comisia Europeană a apreciat că România a îndeplinit toate condițiile tehnice necesare pentru aderarea la Schengen. Cu toate acestea, una după alta, au fost adăugate condiții. Acum ni se spune în privat – de către oficiali dintr-o serie de țări, inclusiv, sunt tristă să spun, propria voastră țară – că există în țările occidentale considerente politice interne care îngreunează includerea României în Schengen. Pot înțelege acest argument. Dar sper că și voi puteți înțelege că presiuni interne similare revin oamenilor noștri politici din partea conaționalilor mei, care nu pot accepta că trebuie să fie într-o poziție inferioară celorlalți cetățeni europeni”, a afirmat Principesa Margareta, la Haga.

Custodele Coroanei a vorbit despre dublul standard cu care se confruntă statele din Europa de Est, în cadrul UE. 

„Totuși, când România s-a alăturat Bulgariei la trei ani de la valul inițial, s-a adoptat poziția opusă; și anume, faptul că țării mele și Bulgariei le-a fost îngăduit să intre în UE fără să fi fost obligate să întreprindă reformele necesare, că li s-a permis să se alăture uniunii din motive politice, și nu din motive practice. Și argumentul a fost repetat și după aceea. S-a spus că, în timp ce în trecut întrebarea cu care s-au confruntat guvernele europene era dacă o anumită țară era pregătită pentru Uniunea Europeană, în zilele noastre s-a inversat argumentul, iar adevărata întrebare este dacă Uniunea Europeană este pregătită pentru țările partenere. Ei bine, cred că acest argument nu este doar greșit, ci și riscant.

Pentru început, merită să ne amintim că presiunea asupra României și procedurile de reformă care au fost puse în aplicare înainte de aderarea țării la UE au fost destul de serioase și susținute. Vă pot asigura, ca persoană care s-a aflat în miezul acestei acțiuni, că s-a întreprins un efort uriaș. Nimeni dintre cei care au lucrat la proiect nu a crezut atunci că României i se oferea un „bilet de intrare” ușor în UE. De fapt, a fost exact invers: mulți dintre oficialii și administratorii țării au simțit că România a fost solicitată să facă ceea ce de alte țări foste comuniste nu s-a așteptat să realizeze”, a adăugat MS Margareta.

În acest context, Principesa a vorbit și despre diferențele civilizaționale dintre statele estice și cele vestice.

„De asemenea, în Estul Europei avem perspective diferite asupra vieții sociale și a obiceiurilor. Suntem mai religioși, mai patrioți și mai suspicioși în privința nivelului ridicat de imigrare. S-ar putea ca unora din Occident să nu le placă aceasta. Dar a respinge sentimentele noastre ca doar „rasism și xenofobie” sau a împărți totul între «progresist» – prin care ne referim la occidentali – și «reacționar» este în mod clar contraproductiv. 

De asemenea, este greșit să argumentăm că valorile noastre nu sunt valori europene; s-ar putea să nu fie la modă în unele părți ale Europei, dar sunt valori care aparțin continentului. Când criza de imigrație din 2015 a lovit continentul nostru, România a fost una dintre țările care a acceptat ca sarcina de primire a acestor imigranți să fie împărțită”, a mai spus Custodele Coroanei.

Discursul integral poate fi citit AICI
 

Citeşte mai multe despre:   Principesa Margareta
 
Loading...