Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Probleme pentru Vosganian, Chiţoiu şi Borbely: Un membru CSM îi cere lui Iohannis reluarea procedurii de ridicare a imunităţii în cazul altor aleși

Probleme pentru Vosganian, Chiţoiu şi Borbely: Un membru CSM îi cere lui Iohannis reluarea procedurii de ridicare a imunităţii în cazul altor aleși

Un articol de: - 20 Noi 2014, 12:49
Probleme pentru Vosganian, Chiţoiu şi Borbely: Un membru CSM îi cere lui Iohannis reluarea procedurii de ridicare a imunităţii în cazul altor aleși Foto: evz.ro Eveniment
Horaţius Dumbavă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), i-a trimis lui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care îi solicită să facă demersuri pentru a fi reluată procedura de ridicare a imunităţii şi în cazul altor parlamentari, între care Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Laszlo Borbely, Vlad Cosma şi Ion Stan, potrivit Mediafax.

"În ultimele zile, asistăm la un rol constructiv, fără precedent, al Parlamentului, în a nu obstrucţiona justiţia în a-şi face datoria constituţională. (...) Însă trebuie spus că şi aici trebuie mers până la capăt, tocmai pentru a nu mai exista loc de interpretare. Există cereri ale procurorului general de ridicare a imunităţii unor parlamentari, respinse fără o justificare de către Parlament, şi mă refer la domnii senatori şi deputaţi, printre alţii: Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Laszo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan. Trebuie reluată procedura în cazul acestor parlamentari, iar Plenul Parlamentului să dea liber justiţiei în a verifica acuzaţiile aduse de procurori", solicită judecătorul Dumbravă, în scrisoarea deschisă transmisă preşedintelui ales.

Membrul CSM a subliniat că este necesară, până la modificarea Constituţiei României, o nouă lege privind ridicarea imunităţii, "prin care să se prevadă în mod clar ridicarea barierelor nejustificate în îndeplinirea actului de justiţie".

În aceeași scrisoare, Horaţius Dumbravă îi cere președntelui ales să verifice respectarea interdicţiei judecătorilor şi procurorilor de a nu fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii, nominal, pentru fiecare judecător şi procuror în parte.

 "Este necesar, pentru o reală independenţă a justiţiei din România, ca orice troc politic privind numirile în funcţiile de conducere ale celor mai importante instituţii judiciare să nu mai fie posibil", i-a mai scris Dumbravă lui Iohannis.

În acest context, Varujan Vosganian, pentru care Parlamentul făcea scut în urma cu un an pentru a nu permite DNA să îl cerceteze, a ţinut miercuri un discurs dur, în plenul Senatului, împotriva procurorilor anticorupţie care au cerut încuviinţarea pentru începerea urmării penale în cazul Ecaterinei Andronescu.
 
În clipa in care Parchetul solicită Senatului începerea cercetarii penale, el trebuie să aducă dovezi, o cercetare nu poate să înceapa doar printr-o sesizare pentru ca ulterior să se găsească dovezile. Noi nu suntem un ghișeu care să primim hârtii pe care să le ștampilăm pe bandă rulantă, noi hotărâm! ”, spunea Vosganian.

În această săptămână, Camera Deputaţilor a avizat luarea de măsuri preventive în cazul lui Ioan Adam, Ion Diniţă şi Mircea Roşca, iar Senatul a dat undă verde urmăririi penale a senatorilor Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.

Vosganian, despre ridicarea imunității parlamentarilor


Citeşte mai multe despre:   scrisoare deschisa,   Klaus Iohannis,   Parlamentul Romaniei,   Varujan Vosganian