Procuroarea care intrumentează dosarul Tel Drum, în care Dragnea este urmărit penal, cheamă magistrații la proteste: Toate instituţiile statului trebuie să respecte independenţa justiţiei

Procuroarea care intrumentează dosarul Tel Drum, în care Dragnea este urmărit penal, cheamă magistrații la proteste: Toate instituţiile statului trebuie să respecte independenţa justiţiei
Foto: facebook.com

Procurorul DNA care intrumentează dosarul Tel Drum, Alexandra Carmen Lăncrănjan, face apel la magistrați să participe la protestul care va avea loc vineri, la București, fața de adoptarea de către guvern a unei Ordonanțe de Urgență care modifică legile justiției.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, procurorul care instrumentează dosarul în care Liviu Dragnea este urmărit penal menționează că ”toate instituţiile statului trebuie să respecte independenţa justiţiei, separaţia şi echilibrul puterilor în stat”.

„Magistraţii vor protesta în Bucureşti, vineri, 22 februarie, ora 18.00, pe treptele Palatului de Justiţie, faţă de modificările intepestive aduse în această săptămână legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi.

Toate instituţiile statului trebuie să respecte independenţa justiţiei, separaţia şi echilibrul puterilor în stat, sub semnul transparenţei şi a loialităţii, atât faţă de celelalte instituţii, cât mai ales faţă de cetăţeni”, scrie Alexandra Lăncrănjan pe Facebook.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, la finalul ședinței de Guvern o ordonanță prin care subjugă practic justiția din România. Astfel, președintele României și CSM vor avea un rol mai mult decorativ în procedurile de numire a procurorilor șefi.
Ministrul vrea să înceteze delegările din fruntea Parchetelor.

Tudorel Toader vrea ca la șefia marilor parchete să poată fi propuși și judecători care au fost procurori. Într-o astfel de situație ar fi Alina Ghica, vicepreședintele Curții de Apel București, cea care a anulat completurile de cinci judecători de la Înalta Curte și o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum. Pe de altă parte, aceeaşi procedură se va aplica şi pentru Parchetul General, dar şi pentru DIICOT.

Ordonanța a fost adoptată în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi a ședinței de Guvern și nici de premierul Viorica Dăncilă în cadrul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz.

În urma modificărilor, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general să infirme actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială. Asta deși o decizie a CCR de anul trecut stabilește clar că secția specială nu este o structură autonomă.

Urmăriți B1TV.ro și pe