Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Procurorul Cătălin Borcoman va reprezenta România în cadrul Parchetului European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi

Procurorul Cătălin Borcoman va reprezenta România în cadrul Parchetului European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi

Un articol de: Elena Stanciu - 27 Iul 2020, 20:26
Procurorul Cătălin Borcoman va reprezenta România în cadrul Parchetului European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi Eveniment

Procurorul Cătălin Borcoman va fi reprezentantul României în cadrul Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Borcoman a fost numit în cadrul EPPO pentru un mandat de șase ani, printr-o decizie a Consiliului UE.

 

Cătălin Borcoman, ales procuror european în cadrul EPPO

 

În total, 14 procurori europeni vor avea un mandat de șase ani, care poate fi prelungit cu cel mult trei ani. Alți opt procurori vor exercita un mandat de trei ani, ce nu va pitea fi reînnoit. Este vorba despre cei din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Ţările de Jos, Austria şi Portugalia. Toți aceștia se vor ocupa de supravegherea investigațiilor și a urmăririlor penale desfășurate de Parchetul European. De asemenea, aceștia, alături de procurorul-șef, vor face parte din Colegiul EPPO.

 

Foto: consilium.europa.eu

Cine este Cătălin Borcoman

 Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

Cătălin Borcoman a fost procuror-șef al DIICOT Brașov. Din 2007, Borcoman a fost consilierul Laurei Codruța Kovesi, care în acel moment era procuror general. Fostul șef al DIICOT Brașov și-a început activitatea de procuror în 1997, la Parchetul Judecătoriei din Braşov, de unde a promovat, ulterior, la Parchetul Tribunalului.

România a propus anul trecut trei candidați pentru funcția de procuror european. Este vorba despre Cătălin-Laurențiu Borcoman, Constantin-Claudiu Dumitrescu și Daniel-Constantin Horodniceanu. Ministerul român al Justiției anunța, în iulie 2019, că dintre cei opt candidați înscriși inițial, cinci au susținut interviul, doi s-au retras, iar unul a fost respins de comisia de selecție întrucât nu îndeplinea condițiile impuse.

 

De ce se ocupă Parchetul European

 

Candidații pentru funcția de procuror european au fost desemnați de fiecare stat membru ținând cont de mai multe criterii. Aceștia ”trebuiau să fie membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii respectivului stat membru, să prezinte toate garanţiile de independenţă şi să deţină calificările necesare pentru numirea, în statele lor membre respective, în funcţii înalte din cadrul parchetelor şi al magistraturilor”, se arată în comunicatul citat. Totodată, este necesar ca procurorii să aibă o experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Organism independent al Uniunii Europene, Parchetul European se ocupă de investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. Instuția este responsabilă, printre altele, de anchetarea faptelor de corupție sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.

În acest moment, 22 de state membre UE fac parte din EPPO. Este vorba despre Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania.

Instituția este condusă de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, aleasă în funcție la finalul anului 2019 pentru un mandat de șapte ani care nu poate fi reînnoit.

EPPO va avea sediul la Luxemburg și ar urma să își înceapă activitatea la finalul anului 2020.

Citeşte mai multe despre:   Catalin Borcoman,   Parchetul European,   Laura Codruţa Kovesi