Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Producătorii vaccinului rusesc anti-COVID propun companiei AstraZeneca să îşi combine vaccinul, pentru eficacitate sporită

Producătorii vaccinului rusesc anti-COVID propun companiei AstraZeneca să îşi combine vaccinul, pentru eficacitate sporită

Un articol de: Andrei Ștefan - 27 Noi 2020, 07:22
Producătorii vaccinului rusesc anti-COVID propun companiei AstraZeneca să îşi combine vaccinul, pentru eficacitate sporită Foto: Hepta - Zuma Press / Pavlo Gonchar Eveniment

Producătorii vaccinului rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 au declarant joi că AstraZeneca ar trebui să combine vaccinul său experimental cu cel rusesc, pentru creşterea eficacităţii, scrie Reuters.

 

Producătorii vaccinului Sputnik V cer AstraZeneca să îşi combine vaccinul

 

Potrivit cercetătorilor din Rusia, vaccinul Sputnik V are o eficienţă de 92% contra virusului SARS-CoV-2., potrivit rezultatelor studiului clinic efectuat, în timp ce AstraZeneca a anunţat că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 a arătat o eficacitate de 70% în studiile clinic, dar aceasta ar putea fi extinsă până la 90%.

„Dacă vor efectua un nou studiu clinic, sugerăm combinarea vaccinului AstraZeneca cu vaccinul vector adenoviral uman SputnikV, pentru creşterea eficacităţii. Combinarea vaccinurilor s-ar putea dovedi importantă pentru revaccinări”, au afirmat dezvoltatorii vaccinului rusesc, pe contul lor de Twitter.

Vaccinul britanic produs de AstraZenec este considerat că oferă cele mai mari speranţe pentru multe ţări în curs de dezvoltare, datorită preţului său scăzut şi a capacităţii de a fi transportat la temperaturi de refrigerare normale. Compania a anunţat că ar putea avea până la 200 de milioane de doze de vaccinuri până la sfârşitul anului 2020.

AstraZeneca va efectua probabil un studiu clinic suplimentar, la nivel global, pentru a evalua eficacitatea vaccinului său”, a declarat directorul general al companiei, Pascal Soriot, la Bloomberg News.

 

Eficacitatea vaccinului rusesc anti-Covid, sub semnul întrebării

 Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Mai mulți cercetători au semnalat că în faza incipientă a studiilor destinate vaccinului anti-COVID dezvoltat de Rusia au fost descoperite ”tipare repetitive” de date, notează nature.com Mai exact, experții au arătat că nivelul de anticorpi de la mai mulți pacienți este identic, acuzând că acest lucru este imposibil.

„Deși cercetarea descrisă în acest studiu este potențial semnificativă, prezentarea datelor ridică mai multe îngrijorări care necesită acces la datele originale pentru a putea fi investigate în totalitate”, se arată în scrisoarea comună a oamenilor de știință.

Enrico Bucci, biolog molecular, a publicat scrisoarea și pe blogul său, semnalând aceleași nereguli în datele oferite de vaccinul rusesc.

„Șansele ca acest lucru să apară prin coincidență sunt extrem de mici”, spune Bucci.

Mai mult, trei medici din Rusia s-au infectat cu coronavirus după ce au făcut vaccinul Sputnik V, iar oficialii de la Kremlin spun că aceștia nu ar fi avut timp să dezvolte anticorpi până în momentul în care au întâlnit coronavirusul. Inițial, dezvoltatorii vaccinului au sugerat că cei trei medici ar fi primit un placebo în timpul studiului clinic la care au participat.

În plus, Comisia Europeană a avertizat Ungaria că administrarea vaccinului rusesc anti-coronavirus, Sputnik V, generează o serie de riscuri, scrie Reuters. Amintim, Ungaria a primit mai multe doze de vaccin Sputnik V, devenind astfel primul stat din Uniunea Europeană (UE) care va utiliza vaccinul rusesc, transmite Le Monde.

Înainte de a fi produs sau utilizat în orice stat membru UE, vaccinul Sputnik V trebuie autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului.

„Întrebarea este dacă un stat membru UE ar vrea să le administreze cetăţenilor un vaccin care nu a fost revizuit de Agenţia Europeană a Medicamentului. Aici se întâlnesc procedura de autorizare şi încrederea în vaccin. Dacă cetăţenii noştri încep să emită dubii privind siguranţa unui vaccin, dacă nu va trece prin evaluări ştiinţifice riguroase pentru dovedirea siguranţei şi eficienţei, va fi mult mai greu să vaccinăm o proporţie suficientă a populaţiei”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

 

Eroarea care a crescut gradul de eficacitate a vaccinului anti-Covid AstraZeneca la 90%

 

Vaccinul pentru COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca a atins o eficacitate de 90% în timpul testelor clinice în urma unei erori de dozaj la o parte dintre voluntari, conform The Guardian.

Cercetătorii britanici au aununțat că vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca a avut o eficacitate globală de 70%, dar ar putea fi eficient în proporție de 90% atunci când este administrat cu o jumătate de doză inițial, urmată de o doză completă o lună mai târziu.

„Motivul pentru care am avut o jumătate de doză este o întâmplare fericită”, a spus Mene Pangalos, vicepreședinte executiv pentru cercetare și dezvoltare la AstraZeneca.

Când oamenii de știință au distribuit vaccinul la sfârșitul lunii aprilie, la începutul parteneriatului dintre Universitatea Oxford și compania AstraZeneca, au observat că efectele secundare așteptate, cum ar fi oboseala, durerile de cap sau durerile de braț, au fost mai ușoare decât se așteptau.

“Ne-am întors și am verificat și am aflat că au subevaluat doza de vaccin la jumătate”, a precizat Pangalos.

Aproximativ 3.000 de persoane au primit jumătate din doză și apoi o doză completă, patru săptămâni mai târziu, datele arătând că 90% dintre participanți au fost protejați de infecția cu COVID-19.

Citeşte mai multe despre:   Sputnik V,   AstraZeneca,   vaccin anti-COVID-19