Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Profesoara Cristina Tunegaru, o nouă postare controversată: "Să renunțăm să mai studiem textele lui Sadoveanu, Negruzzi sau Slavici doar pentru că aceștia sunt scriitori canonici"

Profesoara Cristina Tunegaru, o nouă postare controversată: "Să renunțăm să mai studiem textele lui Sadoveanu, Negruzzi sau Slavici doar pentru că aceștia sunt scriitori canonici"

Un articol de: - 16 Iun 2017, 16:46
Profesoara Cristina Tunegaru, o nouă postare controversată: "Să renunțăm să mai studiem textele lui Sadoveanu, Negruzzi sau Slavici doar pentru că aceștia sunt scriitori canonici" Eveniment

Cristina Tunegaru, profesoara de limba română cunoscută datorită declarațiilor sale în care spunea că nu respectă programa școlară și care a lansat un atac dur la adresa Gabrielei Firea, a revenit cu un anunț care naște alte controverse. Profesoara susține că elevii nu ar trebui să fie obligați să citească operele unor autori celebri precum Sadoveanu, Negruzzi sau Slavici, ci ar trebui să fie încurajați să citească ceea ce le place, cel mai important lucru fiind dezvoltarea imaginiației și îmbogățirea vocabularului.

„Mulțumesc domnului Cărtărescu că se alatură în lupta pentru o nouă abordare a literaturii în școală. Ideea că ar exista nume de autori „obligatorii” în gimnaziu trebuie să dispară. Dacă vrem ca elevii noștri să iubească literatura română, atunci trebuie să-i convingem să citească orice. Să alegem texte potrivite, indiferent de autor, texte care să genereze reacții, să stârnească imaginația, râsul, texte vii, actuale.

Să renunțăm să mai studiem textele lui Sadoveanu, Negruzzi sau Slavici, doar pentru ca aceștia sunt scriitori canonici – deci obligatorii pentru un bun roman – și să admitem că prin impunerea lor nu formăm nimic, de fapt. Sunt activități în cel mai bun caz care au zero efect educativ pe termen lung. Dar alteori sădim oroarea de lectură, de carte, de învățare și copiii nu citesc acasă.

Ce este un bun roman ? Cel care a silabisit cândva nuvelele lui Slavici și-a schimonosit în comentarii poeziile lui Eminescu ? Sau acela care folosește corect limba română, citește în mod curent, este preocupat de învațare și de cunoaștere, se documentează și cercetează și, prin inteligența lui cultivată în școală prin lectură, reușește lucruri extraordinare ?

Să privim cu atenție spre copiii pe care-i avem în față, să înțelegem că ei sunt altfel decât am fost noi, că e firesc să fie așa, sunt mai inteligenți decât toți cei de dinaintea lor, au cunoștinte mai bogate, acces neîngrădit la surse de informație, la tehnologie. Ei nu vor citi decât dacă sunt atrași, momiți spre lectură. Nu vom reuși cu texte prăfuite scrise într-o limbă arhaică, despre țărani din alte secole. Ei vor să afle despre lumea lor.

Cu nuiaua, cu frica de note proaste și de pedeapsă nu vom crea cititori. Copiii noștri vor citi numai de drag, numai atunci când îi vom ajuta să dezvolte o relație intimă cu cartea, o comunicare unică cu o lume imaginară în care ei se descoperă și din care învață”, a spus Cristina Tunegaru pe Facebook

Citeşte mai multe despre:   Profesoara