Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Prognoza meteo a iernii: Contrast puternic al temperaturilor între nordul și sudul Europei

Prognoza meteo a iernii: Contrast puternic al temperaturilor între nordul și sudul Europei

Un articol de: - 15 Oct 2015, 18:13
Prognoza meteo a iernii: Contrast puternic al temperaturilor între nordul și sudul Europei Foto: accuweather.com Galerie foto (1) Eveniment

Europa va fi segmentată în trei părți din punct de vedere al temperaturilor pe timpul iernii. Astfel, sezonul rece vine cu un contrast puternic între nordul și sudul continentului, cu furtuni frecvente în centru.

O parte din nordul Spaniei, sudul Franței, Elveția și jumătatea nordică a României se va confrunta cu un număr ridicat de furtuni și cu nisnsori abundente.

În nordul Franței și în Regatul Unit al Marii Britanii, iarna va fi mai blândă. Totodată, aceeași situație se va regăsi și în sudul României, adică în Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Iarna, în nord-vestul continentului va fi una tipică, cu perioade de calm atmosferic și temperaturi normale. Masele de aer rece nu vor lipsi și nici vânturile puternice, iar furtunile vor fi ocazionale. Vânturile vor sufla cel mai puternic în luna decembrie, când masele de aer arctic vor pătrunde în Europa.

În nord-estul Europei, situația va fi total diferită față de nord-vest. În prima parte a iernii, masele de aer rece se vor simți mai mult în zona scandinavă, dar în a doua jumătate a sezonului aceste mase de aer se vor muta mai în sud.

Furtunile nu sunt o amenințare serioasă nici în această zonă. Traseul turbulențelor va fi înspre sud.

Furtunile își vor face prezența în Nordul Spaniei, sudul Franței, nordul italiei și în Alpi, prin nordul Balcanilor și în Ucraina. Inclusiv nord-vestul României va fi lovit de furtuni.

Umezeala din Marea Mediterană va alimenta furtunile și va cauza ploi abundete în zonele cu altitudini joase și ninsori în Alpi. De menționat este însă, faptul, că temperaturile mai mari decât în mod normal vor topi zăpada în prima jumătate a iernii.

În zona Carpaților se vor înregistra nisori frecvente, deși vor fi mai puține ca iarna trecută.

Temperaturile din sudul continentului european vor fi peste cele normale și sunt așteptate să domine o lungă perioadă în Spania, Italia, Portugania și mare parte din peninsula Balcanică.

Umiditatea din Mediterană ar putea provoca furtuni cu ploi abundente și descărcări electrice în sudul continentului. Există și riscul de inundații în unele zone din Spania, Italia, Franța și sudul Balcanilor.

În București, în iarna care urmează să vină, vor fi 28 de zile cu zăpadă, potrivit AccuWeather.Citeşte mai multe despre:   Prognoze Meteo,   Europa,   Iarna,   furtuni