Prognoza meteo, azi, 12 iulie 2020. Cad galben de furtună și vijelii în aceste zone ale țării

Prognoza meteo, azi, 12 iulie 2020. Cad galben de furtună și vijelii în aceste zone ale țării
FOTO: Pixabay.com

Pentru ziua de duminică, 12 iulie 2020, meteorologii au emis o avertizare de tip cod galben, de instabilitate atmosferică accentuată pentru 28 de județe din țară. În aceste regiuni se anunță furtuni și vijelii, local căderi de grindină.

Codul galben de vreme instabilă este emis pentru jumătatea nordică a țării, nodul Moldovei și nord – vestul teritoriului. În cea de-a doua parte a zilei de duminică însă, vremea se va strica treptat în toată țara. Potrivit ANM, în intervalul menționat, în Moldova, Muntenia, local în Transilvania, Oltenia și Dobrogea, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp.

Astăzi vremea se va răci simțitor în țară, începând cu cea de-a doua parte a zilei. „În ceea ce privește regimul termic în următoarele zile, mâine (duminică – n.r.), odată cu pătrunderea unui front atmosferic pe teritoriul țării noastre, în regiunile intracarpatice, valorile termice vor fi în scădere semnificativă, chiar cu peste 10 grade față de temperaturile care se înregistrează astăzi. Răcirea va continua și pe parcursul zilei de luni în restul teritoriului. Astfel, luni, maximele termice nu vor mai depăși, în mare parte din țară 25 de grade”, a declarat meteorologul de serviciu Oana Păduraru, pentru B1 TV.

Prognoza meteo în principalele zone din țară. Cum va fi vremea azi, 12 iulie 2020

Începând cu ora 6:00 până la ora 18:00 este în vigoare codul calden de instabilitate atmosferică accentuată. Potrivit ANM, În intervalul menționat, în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania și nordul Moldovei, precum și în zonele de deal și de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze de peste 65…75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

În timpul zilei, în vest, nord și centrul țării se vor semnala frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și averse cu caracter torențial.

Izolat, meteorologii anunță căderi de grindină, iar cantitățile de apă înregistrate prin acumulare, local vor fi mai însemnate.

Prognoza meteo pentru București

În Capitală, Administrația Națională de Meteorologie anunță vreme predominant frumoasă, cu maxime termice de la 34 până la 35 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab, până la moderat. Minimele din termometre vor fi cuprinse între 15 și 18 grade.

Odată cu lăsarea serii, în București se anunță și schimbări radicale ale vremii. Meteorologii anunță înnorări temporar accentuate, se vor semnala descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și averse ce vor avea și caracter torențial. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi mai însemnate.

Prognoza meteo la munte

La munte cerul se anunță parțial senin în prima jumătate a zilei, excepție făcând zonele montane din regiunile de nord, centru și nord-vest ale țării, unde este valabilă avertizarea de tip cod glaben pentru vreme instabilă. Aici va ploua izolat și se vor sesiza intensificări de scurtă durată ale vântului.

Prognoza meteo pe litoral

La malul mării cerul va fi mai mult senin. Valorile maxime din termometre vor ajunge până la 30 de grade Celsius. Minimele înregistrate la Constanța nu vor depăși 19 grade Celsius.

Urmăriți B1TV.ro și pe