Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Programul ''Şcoala de acasă'': Peste 4.300 de tablete pentru 71 de şcoli din judeţul Iași

Programul ''Şcoala de acasă'': Peste 4.300 de tablete pentru 71 de şcoli din judeţul Iași

Un articol de: Andrei Ștefan - 07 Dec 2020, 15:53
Programul ''Şcoala de acasă'': Peste 4.300 de tablete pentru 71 de şcoli din judeţul Iași foto: Pixabay Eveniment

Tabletele achiziţionate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin programul "Şcoala de acasă" vor ajunge la 71 de școli din județul Iași, anunță Inspectoratul Şcolar Judeţean.

 

Peste 4.300 de tablete pentru 71 de şcoli din judeţul Iași

 

Concret, 4320 de tablete vor ajunge la elevii ce învață în sistemul online, după ce unitățile de învățământ s-au închis din pricina pandemiei de COVID-19.

În total, prin intermediul programului ce are ca obiectiv facilitarea activităţilor didactice la distanţă pentru elevii din medii defavorizate, judeţul Iaşi va primi 14.583 de tablete, de care vor beneficia 174 de şcoli gimnaziale şi licee.

„Astăzi, inspectoratul şcolar va împărţi tablete de tip TLC la 26 de şcoli, alte 45 de şcoli urmând să primească tablete. Pentru asigurarea egalităţii de şanse, distribuirea tabletelor primite prin programul "Şcoala de acasă" se va face respectând mai multe criterii: vor avea prioritate familiile în care nu există niciun echipament informatic, apoi cele care au un singur dispozitiv electronic pe care îl folosesc mai mulţi copii din aceeaşi familie, un ultim criteriu fiind existenţa unui singur dispozitiv folosit de mai mulţi membri ai familiei, inclusiv pentru telemuncă.

Tabletele, care includ un abonament la internet, vor ajunge la elevi după ce, prin sistemul MDM (Managementul Device-urilor Mobile), vor fi securizate şi nu vor permite accesarea site-urilor maliţioase, vor fi monitorizate şi personalizate în scop educaţional, neputând fi înstrăinate", a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, Antonina Bliorţ.

De asemenea, un alt proiect depus de ISJ Iaşi în parteneriat cu 34 de şcoli din judeţ, intitulat "Şanse egale la educaţie prin suport IT", va contribui la dotarea cu echipamente informatice necesare desfăşurării unor activităţi educative de calitate. Programul vizează achiziţionarea şi distribuirea a 9.321 de tablete, 1.038 laptopuri, 394 de sisteme alcătuite din desktop şi monitor, 370 de sisteme ALL-IN-ONE, 348 de camere web, 391 de camere web conferinţă, 461 de proiectoare, 503 de ecrane de proiecţie, 536 de table interactive, 503 de tablete grafice, 151 de routere pentru 23 de şcoli, 1.994 sisteme management dispozitive.

 Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației

Fonduri nerambursabile pentru tablete și laptopuri cu internet

 

Legea adoptată de președintele României, Klaus Iohannis, la finalul lunii noimebrie are ca obicet reglementare alocării de fonduri externe neramburasbile, necesare desfășurării activităților didactice, în cursul anului școlar 2020 – 2021.

„Se aprobă achiziţionarea de către beneficiari, în condiţiile legii, de echipamente din domeniul tehnologiei informaţiei - IT mobile, respectiv tablete/laptopuri pentru uz şcolar cu acces la internet, precum şi a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice în mediu on-line, în limita a 150.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb InforEuro din luna august 2020, din care contribuţia Uniunii Europene - UE este de 131.250.000 euro, iar contribuţia naţională este de 18.750.000 euro. Finanţarea achiziţiei echipamentelor IT mobile, respectiv tablete cu acces la internet, precum şi alte echipamente/dispozitive electronice, prevăzute la alin. (1), se acordă prin granturi din fonduri externe nerambursabile, în limita unei valori de 250 euro/tableta, echivalentul în lei la data efectuării achiziţiilor”, se arată în actul normativ, potrivit sursei citate mai sus.

Beneficiarii proiectului sunt: unităţile de învăţământ preuniversitar de stat care desfăşoară activităţi didactice pentru elevi, cu condiţia ca acestea să aibă personalitate juridică pentru încheierea de contracte de achiziţie publică, autorităţile publice locale pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza unităţii administrativ-teritoriale care desfăşoară activităţi didactice destinate elevilor, parteneriatul dintre beneficiarii prevăzuţi mai sus, parteneriatele între inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ.

În paralel, potrivit unui oficial al Ministerul Educaţiei, elevii ar putea reveni în băncile școlilor după sărbătorile de iarnă, în luna februarie, odată cu începerea semestrului doi al anului școlar.  Anunţul a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion. Totul depinde, desigur, de evoluţia situaţiei epidemiologice din România. Într-un scenariu pesimist, cursurile s-ar putea desfășura tot online, până la finalul anului şcolar. Cu toate acestea, în acest context, analfabetismul digital ar putea fi o problemă ce s-ar putea accentua.

Citeşte mai multe despre:   școala de acasă,   tablete pentru elevi