Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Proiect de lege: Clienții Prima Casă care nu își plătesc ratele, pot deveni chiriași la ANL

Proiect de lege: Clienții Prima Casă care nu își plătesc ratele, pot deveni chiriași la ANL

Un articol de: B1 TV - 30 Iun 2016, 14:55
foto: click.ro Eveniment

Clienții Prima Casă pot deveni chiriași la ANL, dacă nu își plătesc ratele.

Potrivit unui proiect de lege, în 15 zile de la momentul în care clientul băncii a ajus să primească somaţie de executare silită, el îşi poate manifesta dorinţa de a rămâne, cu chirie, în locuinţa pentru care a ajuns să nu mai poată plăti ratele, arată B1 TV.
Posibilitatea este prevăzută de ultima inițiativă legislativă aparținând deputatului Cătălin Daniel Zamfir, inițiatorul legii dării în plată.
Propunerea sa a fost înaintată Biroului Permanent al Camerei Deputaților.

Mecanismul propus de Zamfir prevede că în 15 zile de la momentul în care clientul băncii a ajus să primească somaţie de executare silită, el îşi poate manifesta dorinţa de a rămâne, cu chirie, în locuinţa pentru care a ajuns să nu mai poată plăti ratele.

Fiscul, adică instituția care execută silit locuinţele pentru care statul a garantat creditele care au ajuns să nu mai poată fi plătite, opreşte executarea silită şi vinde casa către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), mai informează Digi 24.

ANL va fi obligată să cumpere de la finațator locuinţa la un preţ egal cu valoarea soldului creditului rămas de achitat de cel care nu îşi mai poate plăti ratele. Fostul proprietar va încheia un contract de închiriere, timp de cinci ani, şi va plăti chirie către ANL, valoarea chiriei urmând să fie stabilită, anual, de Guvern, prin Hotărâre.

După ce trec cei cinci ani, fostul proprietar are drept de preeemţiune la cumpărarea casei de la stat, la preţul la care ANL a cumpărat-o în trecut de la el, ajustat cu rata inflaţiei.

Dacă chiriașul nu dorește să exercite dreptul de preemțiune, ANL poate dispune de locuință, propune proiectul.

Citeşte mai multe despre:   Prima Casa,   proiect de lege,   rate,   clienti,   legea darii in plata
 
Loading...