Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Proiect de lege: Persoanele diagnosticate cu handicap irecuperabil vor beneficia de un certificat permanent, astfel încât să nu mai meargă periodic la comisiile de evaluare

Proiect de lege: Persoanele diagnosticate cu handicap irecuperabil vor beneficia de un certificat permanent, astfel încât să nu mai meargă periodic la comisiile de evaluare

Un articol de: Beatris Ionita - 01 Apr 2021, 18:55
Proiect de lege: Persoanele diagnosticate cu handicap irecuperabil vor beneficia de un certificat permanent, astfel încât să nu mai meargă periodic la comisiile de evaluare Eveniment

O nouă lege ar putea scuti persoanele cu handicap ireversibil de deplasările inutile la comisiile medicale periodice de evaluare. Persoanele cu dizabilități irecuperabile ar putea primi un certificat de handicap pe o perioadă nedeterminată de timp, conform unui propuneri legislative depuse de către deputatul USR PLUS Radu Panait.

Noua reglementare ar elimina obligația absurdă, în care persoane cu handicap care nu se poate vindeca, de exemplu membre amputate, trebuie să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie, chiar dacă este evident caracterul ireversibil al afecțiunii lor și chiar dacă au fost emise actele normative care atestă acest lucru, arată inițiatorul propunerii legislative.

„Sunt cetăţeni care anual, sau la doi ani, merg la comisiile de evaluare unde trebuie să demonstreze că au în continuare un handicap ireversibil. Este o situaţie absurdă pe care vreau să o corectez. Ştiu că există un ordin comun al Ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al Ministrului Sănătăţii din 2019 care reglementează caracterul permanent al certificatului de handicap pentru aceşti oameni. Cu toate acestea, mi-au fost semnalate cazuri când reglementările legale nu se respectă. Când membrii comisiei de evaluare s-au purtat fără empatie şi fără respect faţă de aceşti oameni necăjiţi. Iniţiativa vine să corecteze aceste situaţii”, declară deputatul Radu Panait, potrivit digi24. 

Proiectul prevede modificarea alineatului 1 al articolului 87 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în vederea clarificării obligaţiilor comisiei de evaluare, informează un comunicat USR PLUS.

„Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionare şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, comisia de evaluare este obligată să acorde un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentare acestora la reevaluările periodice”, prevede articolul propus.

Radu Panait arată, în expunerea de motive, că adoptarea și punerea în aplicare a legii va avea ca rezultat simplificarea procedurilor de obținere a certificatului de handicap de către persoanele cu membre amputate, având ca efect confortul lor fizic și psihic, odată ce va fi eliminată obligația de a se prezenta periodic la comisia de evaluare.

Citeşte mai multe despre:   proiect de lege,   persoane cu dizabilitati,   comisii medicale