Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Schimbare BRUSCĂ a VÂRSTEI de PENSIONARE: De acum contează doar VECHIMEA! Vezi noua dată la care ieși la pensie!

Schimbare BRUSCĂ a VÂRSTEI de PENSIONARE: De acum contează doar VECHIMEA! Vezi noua dată la care ieși la pensie!

Un articol de: B1.ro - 14 Noi 2018, 07:34
Schimbare BRUSCĂ a VÂRSTEI de PENSIONARE: De acum contează doar VECHIMEA! Vezi noua dată la care ieși la pensie! Eveniment

Se anunţă noi schimbări privind vârsta de pensionare! De data aceasta vizaţi sunt medicii și asistenții medicali. 
Un proiect depus la Senat le dă posibilitatea acestora de a ieşi mai devreme la pensie dacă au efectuat ore de gardă, ce pot fi calculate drept vechime în muncă.

„Pentru personalul angajat în sistemul medical, orele de gardă efectuate şi pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale constituie vechime în muncă şi se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. (..) Personalul angajat în sistemul medical, care a efectuat ore de gardă, beneficiază, la cerere, de pensionare, fără penalizări, înaintea vârstei standard de pensionare, în cuantum direct proporţional cu numărul de gărzi efectuate, dar nu mai devreme de 57 de ani pentru femei şi 60 de ani, pentru bărbaţi”, se arată în iniţiativa legislativă, potrivit a1.ro.

Iniţiatorii susţin că propunerea vine în sprijinul angajaţilor din sistemul de sănătate, mai ales în ajutorul doctorilor care efectuează foarte multe ore de gardă.

„Stresul, munca până la epuizare, lipsa unui număr suficient de doctori, incapacitatea de a face faţă numărului uriaş de pacienţi, lipsa de respect şi de perspective au dus de-a lungul timpului la suferinţe ascunse şi uneori la moarte. Avem în prezent peste 50 de cazuri în care medicii au decedat din astfel de cauze",  spun iniţiatorii, care consideră că este necesară instituirea unei echităţi în sistemul de pensie, şi anume recunoaşterea ca vechime în muncă a orelor de gardă lucrate. 

"În funcţie de numărul de gărzi lucrate pentru care au fost achitate contribuţiile de asigurări sociale, personalul medical poate ieşi la pensie, la cerere, fără penalizare. De această măsură ar urma să beneficieze circa 10.000 de medici care efectuează gărzi şi circa 20.000 de asistenţi medicali”, se mai arată în document.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, proiectul urmând să intre mai întâi în dezbaterea Senatului. 
 

Citeşte mai multe despre:   Senat,   Camera Deputatilor