Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Proiectul stației de epurare de la Glina intră în cea de-a doua fază (VIDEO)

Proiectul stației de epurare de la Glina intră în cea de-a doua fază (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 05 Dec 2014, 17:28
Proiectul stației de epurare de la Glina intră în cea de-a doua fază (VIDEO) Foto: B1 TV Eveniment
Prima etapă a proiectului finalizării staţiei de epurare Glina administrată de Apanova şi reabilitarea principalelor colectoare de canalizare s-a încheiat cu succes. Ca noutate, în cea de-a doua fază, printre beneficiarii proiectului vor fi şi mai multe localităţi din jurul Bucureştiului. Vorbim de o investiţie de peste 350 de milioane de euro, din care s-au cheltuit deja 200 de milioane în prima etapă.

Finalizarea staţiei de epurare Glina şi a canalului colector Dâmboviţa este o etapă semnificativă în reabilitarea şi extinderea infrastructurii de canalizare a Capitalei. Proiectul este finanţat din fondul de coeziune, bugetul de stat şi cel local. Lucrările presupun, printre altele, şi rezolvarea problemelor de infiltraţie din pânza freatică.

”Studiul realizat în perioada 2002-2004 a prevăzut o stație cu o capacitate de 15 metri cubi pe secundă. Noi am reușit să convingem autoritățile române și europene asupra unei noi abordări tehnologice, proiectând la debit maxim pentu finalul anului 2015 o stație de doar 12 metri pe secundă. Ne au condus la estimarea unor costuri de operare mult mai reduse a acestei stații ”, a spus Costin Berevoianu, consilier al Primarului general al Capitalei.

Reprezentanţii Apanova, cea care administrează staţia de epurare Glina, spun că şi agenţii economici trebuie să aibă grijă pentru ca proiectul să fie un succes.

”Calitatea apelor uzate care ajung sau vor ajunge în stația de epurare depinde de comportamentul agenților socioeconomici din București. În rețeaua de canalizare monitorizam calitatea apelor prin 32 de probe zilnice. Apanova București a realizat, în perioada 2013-2014 2.188 controale care au primit până în prezent 160 somații pentru a intra în conformitate cu descărcarea apelor uzate”, precizează Epsică Chiru, director general adjunct Apanova.

Iar beneficiile acestui proiect, care urmează să intre în cea de-a doua etapă, sunt multiple.

”Va implementa o soluție tehnologică de eliminare a mirosurilor. Deja după prima fază a proiectului, operatorul Apanova ne poate spune că sunt îmbunătățiri consistente ale calității apei de suprafață pe Dâmbovița și Argeș”, a spus Costin Berevoianu.

De investiţiile în valoare de 350 de milioane de euro vor beneficia şi localităţi din vecinătatea Bucureştiului, precum Popeşti Leordeni, Jilava, Chitila sau Chiajna.

Proiectul stației de la Glina intră într-o nouă fază